Градове призраци (част 1)

Град Бейчуан

Град Бейчуан
През май 2008 година силно земетресение удря китайския град Бейчуан, причинявайки смъртта на 50 000 души. Повечето сгради са разрушени, а тези, които оцеляват са прекалено опасни и поради тази причина остават безлюдни.

3

Припят

Град Припят
Втори в списъка ни е град Припят, Украйна. На 26 април 1986 година в четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала избухва експлозия, която причинява най-голямата атомна катастрофа случвала се някога. Последствията са невъобразими. В резултат на изтеклата радиация се разболяват и умират хиляди хора.

В първите часове след катастрофата съветските власти правят опит да не вдигат много шум и не уведомяват хората в най-засегнатите райони. Евакуират ги едва след 60 часа, което се оказва пагубно за много от тях. Към днешна дата евакуираният район е в радиус от 25 километра, около атомната центарала.

Град Припят се намира на 5 километра от електроцентралата и е бил с население от 44 000 души. Днес той е безлюден и ще остане силно радиоактивен и негоден за живот още стотици години.

Въпреки радиацията в града свободно живеят различни диви животни – мечки, елени, кучета, а градския стадион се е превърнал в нещо като гора. Градът сякаш е застинал във времето. Хората са бързали да се изнесат по най-бързия начин и са могли да отнесат със себе си само най-необходимото. Много от вещите стоят непокътнати в домовете, болниците и улиците.

Припят ще остане завинаги символ на чернобилската авария за бъдещите поколения.

о. Хашима

Остров Хашима, Япония
Остров Хашима е малък скалист стров, който се намира в крайбрежието на Нагасаки. В миналото той е бил важен въглищен център за Япония в продължение на много години.

През 1890 година, когато са открити въглищните находища, Мицубиши корпорейшън изкупува острова от населяващите го хора. Растоянието от острова до град Нагасаки е 25 километра и корпорацията решава, че ще бъде по-уместно и удобно да построи град в който да живеят работниците, отколкото да ги транспортира всекидневно с фериботи.

Тъй като мястото било твърде ограничено по площ, сградите се строели максимално високи. През 1959 година населението вече наброявало 5 259 души. Това бил най-гъсто населеният остров на земята. На 1 човек се падали по 1,5 квадратни метра площ. Целият град е свързан с подземни тунели. Работниците живеят по няколко в стая, ползвайки общи санитарни помещения. По-късно се построяват и болници, кино, барове. Постепенно островът се превръща в истински град.

Но не всички от работниците били там доброволно. През Втората световна война са изпратени китайски и корейски пленници, които да работят в мините.
Постепенно на пазарът навлиза петрола и през 1974 година Мицубиши се принуждават да затворят мините.

Градът е абсолютно необитаем вече 30 години и представлява призрачна гледка с пустите си улици и сгради. Японското правителство има планове да превърне Хашима в туристическа атракция.

 

  към част 2

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.