Разкриха тайната на Тутанкамон

6Агенция „Новости“ съобщава, че екипът от египтолози, които работят по ДНК изследванията на мумуята на Тутанкамон, са готови с резултатите и ще ги оповестят в най-скоро време. Така ще се разкрие тайната на фараона, който е починал преди 3000 години на доста ранна възраст. Неговата гробница е намерена в Долината на царете, от археолога Хауърд Картар през 1922 г.

„След проведените тестове сме готови да разкрием пред света тайната на Тутанкамон“ – съобщава пред медиите Захи Хавас, член на Висшия съвет по древноегипетска история.

Предполага се, че анализите на останките на мумията ще помогнат да се разкрие произходът на Тутанкамон. По официални данни се счита, че той е син на Нефертити, за предполагаеми бащи се сочат Ехнатон или Аменхотеп ІІІ.

Според някои експерти ДНК анализите съвсем няма да бъдат достатъчни, за да може да се определи с точност родословието на детото-фараон.

Един коментар
  1. НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.