Проф. Овчаров: В Румъния са намерени руините на замъка на Фружин, наследник на цар Иван Шишман

овчаровПри пътуване в Румъния проф. Овчаров е успял да намери руините на замъка на Фружин, последната престолнина на български цар от Средновековието

Установени са руините на замъка на Фружин, наследника на цар Иван Шишман, на територията на днешна Румъния, в областта Банат, съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

Той разказа, че при пътуването си в Румъния е успял да намери руините на замъка на Фружин, последната, макар и в чужда държава, престолнина на български цар от Средновековието.

В областта Банат, в нейния център Тимишоара, изнесох лекция, която беше поръчана от секретаря на румънския парламент ген. Николай Миркович, свързана с културата на траките и с тази на даките, пред българи и академичната област в града.

„Заедно с лекциите, успях да направя важно археологическо наблюдение. Става дума за това, че именно в областта Банат, между градовете Арат и Хунедоара, се намира днешният град Липова. Там, според документите, през 1426 година са били именията на последния български цар, наследникът на цар Иван Шишман – Фружин.

След падането на България под османска власт, той отива в Унгария, но до края на живота си остава последователен борец за свободата на България. Той вдига и първото голямо въстание през 1408 г. През 1426 г. унгарският крал Сигизмунд му дава това имение и замъка, който е на това място”, обясни проф. Овчаров.

Във връзка с проведената пресконференция на тема „Румъния по стъпките на Христо Стоичков и в търсене на последната столица на Средновековна България”, проф. Овчаров посочи: „Малко провокативно кръстих пресконференцията. Става дума за две мои пътувания в района на Румъния през декември и сега на 1 февруари, които са свързани с българските общности на територията на нашата северна съседка. Какво е отношението на Христо Стоичков? През декември бях в областта Банат, населена с компактно българско население. В с. Стар Бешенов преди година и нещо Христо Стоичков откри чудесен стадион. Това е точно връзката, но моите задачи бяха коренно различни”, каза още той.

Вижте още: 

Проф. Николай Овчаров: Планираме да създадем музей на суеверията

инфо: http://www.vesti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.