Секретните опити на ЦРУ по време на Втората световна война

експериментС края на Втората световна война на бял свят излиза ужасяващата истина за експериментите на нацистите върху затворниците от концентрационните лагери.

Много от лекарите, извършили тези опити са осъдени, но голяма част от тях са приютени в САЩ под покровителството на ЦРУ. Управлението разработва операция „Кламер“, благодарение на която се заобикалял държавния департамент и лекарите не били преследвани от закона.

Целта на учените била да продължат с опитите си за създаване на химични и биологични оръжия, с които да предпазят САЩ от съветската заплаха.

В опитите да спечели Студената война, американското правителство финансира множество проекти за тестване не химични и биологични вещества върху нищо неподозиращи хора.

Разработват се различни бактерии за заразяване, отрова за убийство, дрога за разпит и различни техники за умствен контрол.

Начело на тези експерименти стоял д-р Синди Годлик. Повечето от опитите са провеждани в Мериленд.

 Първият опит върху хора е проведен в нюйоркското метро. Екипи от ЦРУ поставят няколко дози от различни бактерии, които турболенцията на влаковете разнася за минути и заразява всички хора в метрото.

За провеждането на експериментите, САЩ са разчитали на споразумението си с Канада и Великобритания.

При експериментите доброволците са лишавани от храна и сън, давани са им халюциогенни медикаменти, след което са подлагани на разпит.

През май 1953 г. учени от великобританския град Портън Даун изследват едно от най-смъртоносните вещества познато като зарин. Експериментите се извършвали с доброволци от армията, които не знаели какво точно пият. При първите инжектирани дози зарин, младите мъже изпитали силна клаустрофобия.

Съпътстващите документи свидетелстват, че целта на опита е да се определи смъртоносната доза зарин. Това е установено два дни по-късно, когато експериментът е повторен с група от 6 човека и младият доброволец Роналд Мадинсън умира за 40 мин.

Освен да обезвреди врага ЦРУ е търсил начини да контролира и манипулира човешкото поведение. Първите опити за умствен контрол са правени с опиатът LSD. Хората, на които са давани халюциогенни вещества били проститутки и затворници, зависими от хероин.

В края на 1974 г. „Ню Йорк Таймс“ разкрива тайните научни изследвания с хора, въпреки че ЦРУ се опитало да унищожи повечето изобличаващи документи.

инфо: http://sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. emilyano Calabrezze 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.