Случайност ли са съвпаденията?

зарКаква е вероятността да срещнете някого, роден на една и съща дата с вас? Суеверните хора виждат в това мистични предзнаменования, а материалистите ги обясняват с прости съвпадения. Наистина ли е толкова просто? Доктор Бернард Д. Бейтмън, професор по психиатрия в университета във Вирджиния усилено се занимава с научен анализ на съвпаденията, за да открие има ли логика в тях като явления, разказва „Мениджър Нюз“.

Съвпаденията като феномен са изследвани и преди това. Основателят на статистическия отдел на Харвардския университет Фредерик Мостелър и неговият колега Пърси Диаконис опитали да изчислят как нараства вероятността рождения ден на няколко напълно непознати помежду си хора, събрани на едно място да е в един ден.

Както знаем, годината има 365 дни, а високосната – 366. Така че, за да има поне двама, родени на една и съща дата в една компания, общият брой на хората в нея трябва да превишава 366. Учените обаче изяснили, че в компания от 18 души шансовете поне трима да имат една и съща рождена дата са 50 на 50, в група от 88 души, поне двама ще имат една и съща рождена дата, а в компания от 187-ма не по-малко от четирима ще имат съвпадение на датата на раждане.


И на лотария хората печелят по-често, отколкото предполагаме. Така например Мери Воуланс от Торонто, Канада, два пъти печели през 2006 г., вписвайки в лотарийните си билети цифри, които й се присънили. Миналата година Диана и Кери Кармайкъл от Аризона за втори път спечелили джакпот след като късметът им се усмихнал 1995 г.

Далеч по-сложно е да се обясни случая с жена, подложена на тормоз и насилие от мъжа си. Веднъж, когато се приготвяла за поредна среща с него, на която той за пореден път щял да й иска прошка, заради което така и не намирала сили да се раздели завинаги с агресора, телефонът й звъннал. Оказало се, че отсреща са сбъркали номера. Но жената се заговорила и от дума на дума, станало ясно, че случайността я е свързала също с жертва на домашно насилие. Нашата героиня възприела това като знак от съдбата, че повече не бива да прощава на мъжа си. Срещнала се с него и му съобщила, че е взела решение да се разделят.

Проф. Бейтмън анализирал този случай като потърсил за мнение различни специалисти. Едни заявили, че въпросното телефонно позвъняване не надхвърля рамките на статистическата вероятност. Други – че жената е отдала такова голямо значение на разговора, тъй като явно е от хората, склонни във всичко да виждат знаците на съдбата. Трети – че съвпадението не може да е случайно и е свързано с провидение…

Бейтмън смята, че да се обявяват съвпаденията за случайности е равносилно на това да се признае, че те изначално не са от значение.

„Много от съвпаденията възникват поради неизвестни причини, които така и не можем да открием. А случайността не е обяснение, а просто констатация на случилото се. Следователно, не бива да се поставя знак за равенство между двете”, твърди професорът.”

Той цитира в подкрепа на тезата си известен случай с братя близнаци, които били разделени още в ранното им детство. Те били осиновени от семейства, които не се познавали помежду си. И в двата случаи, новите родители нарекли децата си Джеймс. Когато пораснали, двамата започнали работа в правоохранителните органи. И двамата имали по два брака, като при това първите им съпруги се казвали Линда, а вторите – Бети. Родили им се синове и двамата ги кръстили Джеймс Алан… Без нито веднъж през цялото това време да са се срещали или поддържали някаква връзка.

Наскоро пък 29-годишната Сара Санагън от Илинойс загинала в автомобилна катастрофа на същото място, където 18 години по-рано, пак в пътно произшествие починала нейната сестра близнак. Това е друг случай, описан от проф. Бейтмън.

Възможно е генетиката или пък някакви астрологически предпоставки да ни подтикват към дадени модели на поведение, предполага той. Затова, по-скоро трябва да говорим не за съвпадения, а за неизвестни на науката фактори, които влияят на съдбата ни, казва професорът.

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

14 коментара
 1. Анонимен 10 години ago
 2. Анонимен 9 години ago
 3. Анонимен 9 години ago
 4. Анонимен 9 години ago
 5. Анонимен 9 години ago
 6. Анонимен 9 години ago
  • Име 9 години ago
 7. Камелия 9 години ago
 8. Катя 9 години ago
 9. Zhang Ziyi fan 9 години ago
 10. Анонимен 9 години ago
 11. Анонимен 9 години ago
 12. Добринка Игнатова! 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.