Смъртта може да се отложи

смъртСпоред проф. Щефан Майер, невролог в Колумбийския университет, в момента, когато спре сърцето уврежданията в главния мозък, поради недостиг на кислород, не настъпват светкавично, а постепенно. Минути след като сърдечният мускул спре да се съкращава, лишените от захар клетки започват да се трансформират като преминават през три фази на смъртта. Първият етап е на клиничната смърт, която може да бъде обратима. След нея настъпват биологичната и окончателната смърт.

Когато на организма липсва кислород, поток от множество сигнали съобщава на клетките, че ще умрат. Учените се надяват, че след десетилетие медицината ще е способна да влияе точно на тези сигнали, като забавя трансформацията на тъканните структури. В момента начин за подобно забавяне е преохлаждането, при което температурата на тялото се понижава под 35 градуса.


Според някои изследвания студът защитава мозъка, намалявайки потребността му от кислород, като така се забавя гибелта на клетките. Методът обаче е крайно несигурен. В повечето случаи, след спиране на сърцето, настъпилите промени в организма са значителни и пречат на човек да се върне към живота. Освен това възстановяването на физиологичните функции се влияе от процеса на затопляне на тялото.

Смята се, че най-безопасно за пациента е неговото възраждане да се провежда механизирано, а не от хора. За целта учени разработват апаратура, способна да подава дозирани и безопасни обеми кислород и кръв.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

инфо: http://www.myleksikon.com

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Анонимен 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.