Смъртоносни водовъртежи убиват хора в Азовско море

2На Азовско море, недалеч от оздравителния лагер „Космос”, се намира място, което местните жители наричат „мъртвата зона” или „проклетото място”. Тук, според различни данни, са потънали около 18-20 души, пише The Epoch Times.

Местните си спомнят случай, когато под водата се озовала цяла група деца от лагера. Спасили ги затворници, работещи наблизо. Разказват, че веднъж пред очите на почиващите недалеч от брега се образувал водовъртеж. Във водата се намирали двама мъже и деца. Мъжете успели да избутат децата, но самите те не могли да се спасят и потънали. Едно от спасените деца разказва, че изведнъж под краката му пясъкът започнал да изчезва.

Миналата и тази година на това място учените са провеждали изследвания и са стигнали до извода, че Азовско море може да се смята за огромен метанов генератор. Тук органичните отлагания с помощта на метаногени се превръщат в метан. Количеството отделян метан се оценява на 100 млрд. куб. м.


Изследвания сочат, че метанът запълва кухини (ями), покрити с гъста смес от тиня, пясък и черупки. Постепенно газът се натрупва в кухините и изведнъж настъпва момент, в който той изригва на повърхността. Ямата се отваря и на това място се образува водовъртеж. Именно в такива водовъртежи попадали всички загинали.

Практически е невъзможно човек да се измъкне, той потъва в ямата и не може да бъде открит, тъй като тя веднага се запълва с пясък и тиня, а дъното придобива вид на цялостна повърхност.

Изследователите възнамеряват да изследват феномена със сонди. Те смятат, че ако хипотезата им се потвърди, ямите може да се обезвъздушават и така да се предотврати изригването на метана.

инфо: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.