10 хил. лева са нужни за спасяването на българския Стоунхендж

железареСтартира дарителска кампания за теренно проучване на застрашения мегалитен паметник при Чолакова могила в пловдивското село Старо Железаре, съобщи Радио Пловдив по информация на сдружение „Да спасим кромлеха от Старо Железаре“.

Кромлехът в Старо Железаре е рядък мегалитен паметникот типа на Стоунхендж.

Състои се от 24 вертикални каменни плочи, подредени в кръг. Предполага се, че съоръжението е било използвано за нещо като обсерватория. При разкриването им от екипа на покойния археолог Георги Китов каменните блокове са били изключително добре запазени, но днес, оставени на стихиите и на недобронамерени хора, каменните стълбове са паднали, а състоянието на паметника се влошава непрекъснато.

Става въпрос единствено за начална финансова подкрепа за извършването на изключително належащо теренно проучване на обекта, без което не може да се пристъпи към каквито и да е спасителни мерки за консервация и укрепване, тъй като към Министерство на финансите няма отделена такава сума за тази година, предвидена за тази година за този обект, съобщават от сдружението.


Необходимо е да се довърши и археологическото проучване на малката северозападна част от могилата, което е останало недовършено от покойния археолог д-р Китов.

За целта е необходимо да се събере първоначално сумата от минимум 10 000 лева, с която ще бъде стартирано теренното проучване и заснемането на новите граници и охранителни зони за могилата, с цел довършване на процедурата за обявяването й за национален паметник на културата.

Сдружението се надява да привлече необходимата подкрепа за спасяването и възстановяването на паметника, който би могъл да се превърне в притегателно място за културен туризъм.

Фейсбук страницата на кромлеха в Старо Железаре можете да последвате на този ЛИНК.

Вижте още: 

Защо оставихме българския Стоунхендж да се руши?

инфо: http://news.ibox.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. Георги 10 години ago
  2. DAMA 10 години ago
  3. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.