Учени: Средновековната чума може да се върне по всяко време

чумаМодификацията“ на ужасната болест, която бушува в Европа през XIV век и се възприема като Божие наказание, не е победена. Щамовете , които пораждат „черната смърт“ са живи и дори доста разпространени …

Най- агресивният вариант на чумата през Средновековието,  убил  половината от европейците,  „се крие в засада“ и неизбежно , рано или късно ще се прояви отново. Така с пълно право предполагат епидемиолозите,  но също така и представители на други науки.

Изследване, проведено от специалисти, открива в  зъбите на жертвите на античната чумата  генома на смъртоносната бактерия, като това откритие води до доста неочаквани заключения. Независимо от факта , че изследваните покойници са починали преди около хиляда и петстотин години, а тогавашната така наречена Юстинианова чума се е  считала за напълно изчезнала от лицето на Земята, е било установено, че последващата  средновековна епидемия е нейна пряка наследничка. Това означава, че “ праисторическата“ версия на заболяването наистина е изчезнала, но изглежда че появилата се 800 години по-късно инфекция е предизвикана от много подобна бактерия – роднина.


Между другото, ако заразата през XIV век е  изпратила на оня свят половин  Европа, в VI век тя е отнела живота на половината свят. И в двата случая са загинали повече от 50 милиона души, сякаш смъртта е имала някакъв план. Но това e мистиката, а реалността е такава:

Причинителят на заболяването е щамът Yersinia Pestis. Първоначално той се предава на хората чрез бълхи и плъхове, а  след това заразените вече започват  да разпространяват болестта при контакт със себеподобните си, превръщайки това в  епидемия от глобални мащаби. Поради изключително високата леталност  чумата е наречена „Черната смърт“.

И ако Юстиниановата чума, изглежда, наистина е изчезнала без следа, причинителят на средновековната чума се появява и по-късно – в края на 1800 г. Отново в  „модифицирана “ форма. Поради това, на първо място  учените предполагат предстоящото завръщане на „черната смърт“  или някоя нейна друга недобра сестра .

Професор Дейв Вагнер от Университета на Северна Аризона уверено заявява: “ Ние знаем, че бактерията YPestis се е предавала от гризачи на хора в цялата история, ние знаем, че огнища на чума сред гризачите все още съществуват в много части на света“.

Наистина същият този експерт се опитва да успокои човечеството : „Ние имаме антибиотици за лечение на чумата, което намалява шансовете за друга мащабна пандемия сред хората“.

Изглежда, че в това той много греши. Антибиотиците, които сега са в арсенала на лекарите, са   под  сериозно съмнение. Тяхното широко разпространение във всички случаи е довело до факта , че съществуващите препарати с катастрофална скорост губят своята ефективност, защото човешкия организъм вече е свикнал с тях. А на този етап по-ефективни антибиотици все още няма.

Локални епидемии от чумата,  като бубонна,  така и белодробна, периодично избухват на планетата и в наши дни.

Вижте още: 

Тибетска рецепта изчиства организма от излишните мазнини, стопява тумори

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.