Свръхестествени същества. Мандрагора (част 6)

продължение от част 5

м2Толкова ли е важно това невзрачно бяло растение от семейството на домата и картофа? Очевидно да. Според най-разпространеното поверие мандрагората била използвана като „кукла“ в повечето вуду-ритуали – жреците на този култ използвали тази кукла като умален макет на тялото на онзи, срещу когото насочвали магията си. Там, където жрецът пробождал мандрагората, в тялото на жертвата зейвала ужасна язва.

В Германия селяните правели очи от просени зърна, които залепвали на куклите от мандрагора, а към самите кукли се отнасяли с невероятни грижи – къпели ги, обличали ги, завивали ги нощем, а често даже ги заравяли в някой гроб, защото знаели, че това доставя наслада на дяволския корен. Те правели всичко това, за да могат да се съветват с куклите си по важни въпроси.

Във Франция тези растения били смятани за роднини на елфите и били наричани „main-de-gloire“ (ръка на славата) или „magloire“. Често ги криели в тайни помещения или килери, защото дори притежанието на мандрагора било опасно – всеки който имал от дяволския корен в дома си, можело да бъде съден за магьосничество.

 

През 1630 година три жени от Хамбург били екзекутирани за притежание на мандрагора, а през 1603 година в Орлеан обесили съпругата на един мароканец, защото била приютила „приятелката си мандрагора“ в облика на женска маймунка.

прочетете част 7

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.