10-те най-големи измамници и самозванци на ХХ век (част 1)

По някаква причина светът винаги се е интересувал от измамниците и самозванците. Въпреки, че те постоянно мамят, лъжат и заблуждават хората около себе си без угризения и морал, техните истории често се оказват интересни и изглеждат малко или много романтични. Ето и списък на десетте най-големи измамници на ХХ век.

10. Каси Чадуик

kasiКласацията ни започва с дама, чиято история започнала в последните години на XIX век. Каси Чадуик е била родена през 1857 г. като Елизабет Бигсли и скоро след това, започнала изключително дългата си и успешна кариера на измамник. Били и нужни само 14 години за да стигне до първия си арест – била хваната с подправени чекова в Онтарио, Канада, твърдейки, че те били нейното наследство от отдавна изгубен чичо от Англия. Съдът обаче я освободил малко след това с обяснението, че е луда – доста подозрително постижение за дете на 14 години.

С напредването на годините, сложността на схемите на Каси нараствала. През 1882 година тя се оженила за първия си съпруг, представяйки се за ясновидката Мадам Лидия ДеВер. Пищната сватба обаче, събудила вниманието на много от нейните предишни жертви, които започнали да идват на прага и да искат откраднатите си пари обратно. Поставен под подобен натиск, бракът успял да просъществува по-малко от година.

15 години и 3-ма съпрузи по-късно, Каси Чадуик предприела най-амбициозния си план до тогава, който в крайна сметка я превърнал в легенда. Тя успяла да убеди света, че е извънбрачна дъщеря на Андрю Карнеги, изключително богатия стоманен и железопътен магнат. През следващите 8 години тя успяла да отмъкне повече от 19 милиона долара, под формата на заеми от банки, от името на Карнеги. Това било възможно, тъй като банките се страхували да го потърсят като поръчител на заемите, опасявайки се от евентуален скандал, свързан с „извънбрачната му дъщеря“. Цялата схема обаче, се провалила с гръм и трясък през 1904 година, след като една банка разкрила блъфа и. Каси била осъдена на 14 години затвор, но умряла от сърдечни усложнения през 1907.

9. Станли Клифърд Уейман

stanliЗа разлика от повечето измамници, Уейман не е бил мотивиран от парите. Това, което той е желаел, са били приключения. Най-известният негов цитат гласи: „Животът на един човек е скучно нещо. Аз съм живял много животи. Аз никога не бивам отегчен.“

Докато междувременно се е представял за морски и военни офицер, журналист и дори за американския държавен секретар, той също така успял да организира среща между афганистанска принцеса и американския президент Уорън Хардинг. През 1921 година Афганистан и Великобритания били в процес на мирни преговори и междувременно афганистанската принцеса Фатима била на посещение в САЩ. Американското правителство обаче не зачислявало посещението и като официално.

И какво направил Уейман в тази ситуация? Той посетил принцеса Фатима, представяйки се за официално лице от американския държавен департамент, твърдейки, че може да осигури среща на арабската принцеса с президент Хардинг. Единственото, от което Уейман имал нужда, било да получи десет хиляди долара като подарък за своята агенция. В тази ситуация повечето измамници биха офейкали с парите, но Уейман постъпил по съвсем различен начин и спазил обещанието си. Той използвал парите за да осигури първокласен превоз и настаняване за принцесата, след което прибегнал до плеада лъжи, с които успял да пребори йерархията на Белия Дом и се свързал със самия президент, осигурявайки срещата. След като пресата разпространила неговата снимка редом с афганистанската принцеса и американския президент, той бил разпознат и арестуван. Защо го е направил? Просто защото е искал да провери дали може.

8. Фердинанд Уалдо Дамара, младши

ferdМного рядко се случва измамник да успее да промени света по положителен начин и да спаси животите на тези, които са започнали да зависят от него. Повечето хора от това съсловие се борят за пари или както в случая на  Станли Уейман – за силни усещания. За Фердинанд Дамара, измамите са били за запълване на празнините или за това да се помогне със свършването на дадена работа, независимо дали имал знанията или квалификацията да я свърши.

В ранната си „кариера“, Дамара бил военен. Тъй като не бил доволен от тази ситуация и преспективите, които имал там, през 1942 той решил да инсценира собственото си самоубийство. Дамара продължил живота си под името Робърт Френч, преподавайки психология в университета в Пенсилвания. От време на време той отново сменял самоличността си и намирал нова университетска позиция, която да заеме. В крайна сметка, той бил хванат и осъден на затвор. Присъдата му обаче, не била за измама, а за дезертирането му от армията години по-рано.

След като излязъл от затвора и виждайки заглавията за войната в Корея навсякъде около себе си, Дамара решил да присвои самоличността на свой познат – хирургът Джоузеф Сир. По този начин той си осигурил работа на канадски военен кораб и отплавал за Корея. За негово нещастие, той се оказал единственият „хирург“ на кораба и въпреки липсата на каквито и да било опит и квалификация той извършил 16 хирургически операции, като всички негови пациенти се възстановили успешно. Смята се, че Дамара просто е прочитал нужното в учебник по хирургия преди да оперира.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

към част 2

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.