Тракийска принцеса-воин е обитавала земите край Русе

разкопкиТракийска принцеса воин е обитавала земите край Русе. Това стана ясно, след като е открит гробът ѝ при извършени през миналата година разкопки на надгробна могила край русенското село Брестовица от екип, ръководен от археолога Върбин Върбанов, съобщават от музея в Русе.

Принцесата воин е била погребана в края на V век и началото на IV век пр.Хр. Сред погребалните дарове, сребърни обеци и фибула е открито и въоръжение – желязно копие, което обикновено се полага в мъжките гробове, допълва БТА.


От музея информират, че през миналата година се е състояло и археологическо проучване в античната крепост Скаидава при село Батин. Там са били направени два сондажа с обща площ около 50 кв. метра, като откритите находки са от късноелинистическата, римската, късноримската и средновековната. Разкрита е и част от сграда от XIII век.

Вижте още: 

Дупки в земята поглъщат неизличими болести и зли сили

инфо: http://inews.bg/

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.