Древни тунели минават под Европа

тунАрхеолози са открили хиляди подземни тунели, датирани от каменната ера, които се простират в цяла Европа – от Шотландия до Турция, и учените не могат да разберат какво е тяхното първоначално предназначение.

Немският археолог д-р Хайнрих Куш в книгата си „Тайните на подземните врати в древния свят“ казва, че тунелите са били изкопани буквално под стотици неолитни селища из цяла Европа, и фактът, че толкова много тунели са оцелели 12 000 години показва, че първоначално мрежата е била невероятно мащабна.

„Само в Германия, Бавария, ние открихме 700 метра от тези подземни тунели. В австрийската Щирия ние открихме 350″, казва той. „По цяла Европа има хиляди такива тунели – от Шотландия до Средиземно море

Тунелите са относително тесни, около 70 см на ширина, което е достатъчно, за да може през тях да се промъкват хора. На някои места има малки стаи, стаи за съхранение и места за сядане.

Каменният век е първият от трите етапа на археологическа система, която разделя човешката предистория на три периода: Каменен, бронзова и железен. Преходът от каменната ера е станал между 6000 и 2500 години пр. Хр. за по-голямата част от човечеството, което е живеело в Северна Африка и Евразия.


Въпреки че много хора смятат, че хората от каменната епоха са били първобитни, невероятните находки на 12 000-годишния храм на Гьобекли тепе в Турция, пирамидите в Египет и други структури – като например Стоунхендж – демонстрират невероятните астрономически познания на хората от онова време, и те показват, че както изглежда, не са били чак толкова примитивни.

Откриването на широка мрежа от подземни тунели показва, че хората от каменната епоха са прекарвали дните си, както изглежда, не само в лов и събиране на храна. Въпреки това истинската цел на тунелите все още е пълна загадка.

инфо: http://30dumi.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Vanko 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.