Урината на астронавтите ще произвежда енергия

астронавтиВероятно това не е толкова очарователна новина, както първите крачки на Луната или новините от Марс, но може да реши вековен проблем, свързан с космическите пътешествия.

Учени от университета на Пуерто Рико и изследователския център „Еймс“ на НАСА разработват нова технология, която ще позволи преработването на урината на астронавтите в питейна вода и гориво.

Урината основно се състои от вода – много ценен ресурс, особено в Космоса. Ако лабораторните изследвания се окажат успешни, в бъдеще космическите пътешественици по-ефективно ще преработват своята урина във вода и гориво.

Едуардо Николау, химик от университета на Пуерто Рико, е изчислил, че всеки астронавт средно за един полет произвежда над 1,5 литра урина в денонощие.


Учените събрали урина и използвана вода след вземане на душ и я обработили чрез пряка осмоза за очистване на сместа от странични замърсявания. Използвайки новата Urea Bioreactor Electrochemical system (UBE), екипът на Никлау успял да преобразува сместа в амоняк. След това полученият амоняк бил преобразуван в енергия.

Системата е разработена специално за космическите програми, но изследователите твърдят, че системата UBE може да бъде използвана за почистване на води, които съдържат урина и/или амоняк, и на Земята.

Астронавтите на МКС отдавна филтрират урината и я преработват, за да получат чиста вода, казва Лейн Картър от НАСА. Според него този процес позволява да се извлекат от урината 75% вода. Той добавя, че инженерите на НАСА се надяват да увеличат този показател до 85% към следващата година, а в бъдеще – до 100%.

Картър смята разработката на Николау за интересна, но се отнася скептично към нея. Той се съмнява, че технологията ще работи в Космоса.

Вижте още: 

Удивителни артефакти от древни астронавти

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.