Времето за замръзналите в леда артефакти изтича

антарктидаШвейцарски учени предупредиха,че остават само няколко десетилетия, през които да бъдат събирани артефакти на стотици и хиляди години от топящия се лед, съобщи АП.

Тъй като швейцарските ледници се очаква да се разтопят до половин век, швейцарски културен институт в кантона Граубюнден заедно със специалист от праисторическа археология обявиха проект за събиране на появили се от леда артефакти до края на 2015 г. Те предупредиха, че времето е ценно, защото ледът консервира предметите и когато се разтопи, този ефект изчезва.


Проектът насърчава хората да предават намерени от тях неща в Източна Швейцария, където е Швейцарският национален парк, например старо дърво или дрехи. Това ще помогне за по-доброто насочване на археолозите.

Напоследък планинари намериха в топящия се лед в Южен Тирол чорапи от козя кожа и човешки труп на по около 5000 години, пише БТА. Според специалистите остава прозорец от не повече от две десетилетия за подобни находки.

Вижте още: 

В АНТАРКТИДА ИМА ВХОД КЪМ ПОДЗЕМЕН СВЯТ

инфо: http://www.dariknews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.