Вещиците (част 2)

Baldung_Hexen_1508_kolПродължение от част 1

Магьосниците обаче можели да бъдат не само зли, но и добри. Те се покланяли на небесата и на годишните времена, отглеждали редки треви и корени, били ясновидци, четели съдбата на хората по звездното небе и изцерявали най-различни болести. Хората ги почитали, но и се страхували от тях. Английската дума за вещица („witch“) произлиза от англосаксонския термин „wicce“, който пък на свой ред произхожда от индоевропейската дума, означаваща „правя магия“. Други думи, които произлизат от „wicce“, включват „wicker“ (плетена ракита), „wicked“ (зъл, порочен), „vicar“ (викарий).

С приемането на християнството се промненили много неща. На магьосническите обреди започнало да се гледа с лошо око и светите отци твърдели, че те представляват противни богу занятия. През ранното Средновековие всеки, заподозран в магьосничество, бивал анатемосван. Според Свещеното писание вещиците и магьосниците били напътствани от самия Сатана. Чародейката, която изпълнявала ритуали за плодородие на земята, лекувала хората с билки, или предсказвала съдбата им, изведнъж се превърнала в адско изчадие. Хората смятали, че вещиците и магьосниците изпълняват повелите на Дявола и вършат пъклените му деяния на земята. Външността и изключителните способности на вещиците са превъзходно описани от английския юрист от 16 век, сър Уилям Уест:

„Вещицата – това е жена, поела по измамния път на връзката с демоните и се поддава на лъжливите им обещания… Тя смята, че може да върши злодеяния, да хвърля проклятия, да разтърсва въздуха с гръм и мълнии, да предизвиква глад и бури, да пренася дървета и треви от едно място на друго и заедно със своя покровител (който често приемал облика на козел, свиня или бик) да се пренася в миг на разтояние от десетки мили, яхнала метла, вила или гребло. Тя се събира заедно с други прокълнати души, като нея, за да пирува цяла нощ и да се отдава на плътски съблазни…. Те танцували, играелии се забавлявали, проявявайки чудовищна изобретателност…“

И до наши дни вещиците се смятат за ужасяващи олицетворения на покварата, похотливостта и злото.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.