Земята била годна за живот още преди 4.3 млрд. години

земятаНа Земята са съществували условия за живот още преди 4,3 млрд. години. Това твърдят американски учени, чийто труд е публикуван в списание Nature Geoscience .

Специалистите от Уисконския университет смятат, че нашата планета е формирана преди 4,6 млрд. години, а 300 млн. години след това вече са съществували и условия за живот.

Благодарение на открит в Австралия древен циркон, експертите са успели да разгадаят процеса на охлаждане на Земята и формирането на континентите. Анализирайки находката си, те са установили, че цирконът е кристализирал преди около 4,4 милиарда години. Според тях именно в този период е започнало формирането на земната кора.

Така 160 млн. години след формирането на Слънчевата система започва процесът на образуване на земната кора и континентите. Приблизително около тази епоха нашата планета е престанала да бъде кълбо от магма и е започнала да придобива съвременния си облик.

Според изчисленията на учените хидросферата на Земята е започнала да се образува преди 4,3 милиарда години, което позволява да се предположи, че по същото време са се появили и първите форми на живот.

Вижте още: 

Тайнствените братовчеди на Земята

инфо: http://znanie.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.