Археологически обекти оживяват заради сухото време

При обработка на земята се появяват „духове от миналото”

В света има голям брой археологически обекти и селища, които предстоят да бъдат открити. Много от тях са изчезнали от лицето на земята, защото са били изградени предимно от дървен материал. Дървесината се е разпадала и цялата площ оттогава се е обработвала многократно. Независимо от това, под земята са оцелели доказателства за праисторическа дейност. По време на продължителна суша и затопляне тези така наречени „духове на миналото” се появяват при обработката на земята.

Причина за тях е растежът на културите, причинен от наличието на подземни археологически характеристики. Например затрупаният с векове камък може да попречи на движението на водата и хранителните вещества, което принуждава растенията да растат над него. Каналите около камъните имат по-дълбока почва, което води до естествено събиране на водата там и оттичане от други места.

Разликата в растежа често е много малка и трудно забележима от земята, но от въздуха могат да се доловят видими разлики. Някои култури, като пшеницата и овеса, са чувствителни към водата в почвата и лесно показват тези „маркировки”, но други, като тревата и картофите, не са чувствителни и рядко ни разкриват тайни от миналото.
Наскоро екстремно сухо време в Обединеното кралство разкри следи от досега неизвестен хендж (конструкция, изградена в Европа през неолита и мезолита) в Ирландия. Хенджът е с диаметър 200 м. Според BBC няма планове за копаене на площадката и след като реколтата се събере, изображението ще изчезне.

Междувременно, в парк в Нотингам, са открити маркировки на имоти от 18-ти век. Сградата, която е била на това място, е разрушена от пожар през 1938 г. Стаите и коридорите стават видими, тъй като каменните основи се загряват по-бързо от заобикалящия ги материал. В Ланкашър сухото време визуализира Викторианска градина. Тя е известна с това, че се появява само през лятото.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

Древни археологически загадки, които все още смайват учените

10 български археологически обекта със световно значение

5 загадъчни исторически обекта, които остават необяснени

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.