Археолози откриха зехтин на 8000 години

1Археолози откриха останки от зехтин на 8000 години по древни глинени съдове, намерени в Ципори, Долна Галилея, съобщи „Лайв сайънс“. Керамиката е намерена случайно при разкопки преди строежа на магистрала в Северен Израел.

Изследвайки я за остатъци от нещо, съхранявано в нея, специалисти от Еврейския университет в Ерусалим извличат органична утайка.


Анализът показва, че керамиката е на 8000 години, от ранния халколит (медна епоха). За да засекат данните, учените са изследвали и едногодишни остатъци по съвременна керамика. Резултатите показват силна химическа прилика между древните и съвременни проби. Учените са изследвали общо 20 керамични съда, включително и два на 7800 години, в които се е запазил зехтин.

Резултатите подкрепят теорията, че хората са започнали да отглеждат маслини преди 6000 до 8000 години. Това са първите доказателства, че в Израел са използвали зехтин толкова рано.

инфо: БТА

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА АНТИЧНА МОЗАЙКА НА 2000 Г

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.