Археолози откриха антична мозайка на 2000 г

мозайкаНаскоро във водите на турския язовир Биречик археолози откриха уникална антична мозайка на над 2 000 години съвсем случайно. Разкритието е направено в древния град Заугма, намиращ се на около 60 км от язовир Ататюрк, по течението на река Ефрат.

Възхитителните антични мозайки са пренесени и могат да бъдат видяни в мозаечния музей в Газиантеп Зеугма. Той е сред най-ценните културнизабележителности в Турция. В него се съхраняват визуални свидетелства за преобразяването на един древен елински град в гарнизонна база на легионите на Римската империя – потопения Зеугма. Там днес се намира градът Низип.

Според археолозите древният град Зеугма е единствен по рода си. Той се намира на най-важната геополитическа точка. Местоположението му позволява на съвременните изследователи да изучат из основи трансформациите, които са се случили преди повече от 2000 години по тези земи след завладяването им от Римската империя.


Новите открития в Зеугма са част от античното царство Комагена, който се намира на около 45 километра от Низип. Преди време Заугма привлече вниманието на международната общност на археолозите, когато се разкри, че до 30 % от площта му най-вероятно би могла да бъде залята с вода при достигането на максималния капацитет на водовместимостта на язовира на хидроелектрическата централа Биречик. Тя е чат от мащабния енергиен проект за милиарди долари в югоизточна Турция.

Поради това археолози от Турция, Франция, Великобритания и Италия се обединиха под най-амбициозната кампания за спасяване на археологически паметници в историята. Екип от 50 души и в момента продължават разкопките.

Те работят неуморно по екстракцията на откритите в руните на Зеугма мозайки и статуи. Частите, които ще да бъдат наводнени пък, ще бъдат покрити, за да може някой ден бъдещите поколения да ги изследват.

Основната задача, която стои пред археолозите сега, е да успеят да пренапишат историята на Зеугма от III век преди Новата ера до около X век след Новата ера. Чрез изучаването му може да се разбере много повече относно експанзията и администрацията на Римската империя, прекосяването на Ефрат и изобщо за ежедневния живот и бит в Месопотамия.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ЗЛАТНО ИМАНЕ КРАЙ ЦАРЕВЕЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.