Бактериите „разговарят“ помежду си и се координират

бактерия

Екип от американски учени установи, че бактериите използват електрически сигнали, за да „разговарят“ помежду си. Това им умение позволява на милиардите еднакви колонии бактерии да съгласуват действията си и да създадат така наречения „микробиологичен мозък“, предаде БГНЕС.

Изследването, публикувано в списание „Nature“ твърди, че дори и отделни колонии може да установят връзка и да координират действията си. Бактериите разменят помежду си сигнали по пътя на натриевия йон – наелектризиран атом. Това позволява на бактериите в централната част на колонията да „съобщят“ на бактериите от периферията, че „са гладни“.
Тогава периферните бактерии спират да използват необходимите им храни и създават нови клетки, чрез които храните стигат до бактериите от центъра. За да се уверят, че това е механизмът на комуникация, учените отстранили каналът с поток от йони и комуникацията между бактериите спряла.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

МЕТРОТО НА НЮ ЙОРК БЪКА ОТ ОПАСНИ БАКТЕРИИ НА ЧУМА И АНТРАКС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.