Безплатно пътуване в румънски град за четящите книга

10

Румънският град Клуж Напока в областта Трансилвания е първият в света, въвел безплатен превоз за всички пътници, които четат книга в градския автобус, предават агенциите Срна и БТА.

Предложението, дадено от активиста Виктор Мирон, било прието от общинския съвет през юни, когато в продължение на няколко дни пътниците с книга в ръка се возели безплатно в автобуса.

Подобна акция Мирон организирал и в началото на миналата година. Забелязал, че хората проявяват интерес към всякакви отстъпки, той предложил на градския съвет през първата седмица от месеца четящите книги да пътуват безплатно. След като властите приели концепцията, още през първия ден от панаира на книгата в града 1200 души пътували без пари.

Виктор Мирон е предлагал и други кампании за стимулиране на четенето. Една от тях е проектът „букфейс”, предвиждащ всички, които са поставили книга като профилна снимка във Facebook, да получават отстъпки в книжарниците.

Според проучване на румънския социологически институт 22% от младите румънци изобщо не четат, а един от пет чете само една книга на година.

Клуж Напока е вторият по големина в страната с население 300 000 души.

инфо: manager.bg

Вижте още: 

ГРАДЪТ НА КНИГИТЕ (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.