Безследното изчезване на Ромул

3

Скулптура на Ромул и Рем в музея Капитолини в Рим.

През 753 г. пр. н.е двамата братя близнаци Ромул и Рем основали Рим. След това, Ромул управлявал града 39 години. Самоличността на двамата братя притежава както исторически, така и митологичен характер.

Според легендата двамата са синове на Марс (богът на войната), но са кърмени и отгледани от вълчица. По това време много хора са считани за синове на Марс, но всъщност най-вероятно Ромул и Рем са отгледани от проститутка с прякор Lupus (лат. вълк).

Въпреки славното им постижение, един от братята се загубва напълно от историята. На 7 юли 714 г. пр. н.е., докато давал инструкции на сенаторите си в храма Вулкан, Ромул изчезва безследно.

В творбата си История на Рим от началото до 9 г. пр. н.е. римският историк Тит Ливий пише:

„Един ден, докато инспектирал войските на Полето на Марс, близо до Козето тресавище, се разразила буря с оглушителни гръмотевици. Ромул бил заобиколен от облак, толкова гъст, че бил скрит от очите на присъстващите и от този момент натам никой не го видял никъде по света.“

4

Ромул взима съкровищата от храма на Юпитер.

Според други сведения Ромул е изчезнал на 26 май, по време на слънчево затъмнение. Според легендите много от известните изчезвания в древността са били предсказани от екстремни климатични феномени. Така смятал и Плутарх:

„В този случай, въздухът изведнъж се променил чудотворно и станал по-гъст, слънчевата светлина се изгубила и всички били заобиколени от изненадваща тъмнина, последвана от ужасяващи гръмотевици и буря. Тогава тълпата се разпръснала и хората се разбягали, но аристократите се събрали в една група. Когато бурята приключила и отново станало светло, хората се върнали по местата си и, изпълнени със страх, попитали къде е кралят им, но той вече не можел да бъде открит.“

Малко след изчезването на управника на Рим, се появили слухове, че Ромул е убит от неговите сенатори. Теорията била, че на сенаторите им омръзнало от управата му, убили го и го нарязали на малки парчета, които скрили под дрехите си, а след това изхвърлили на място, на което никога да не бъдат намерени. Но Ромул е изчезнал толкова бързо, че тази идея на практика е невъзможна, защото убиването и разчленяването на човек отнема повече време, а и такъв процес е свързан с изтичане на много кръв, която е нямало как да бъде скрита.

Човекът, който слага край на тези слухове, се казва Юлий Прокулий. Той се заклева, че по случайност среща Ромул, който се появил отново, но този път под друга форма. Изглеждал по-прекрасен и аристократичен от всякога и носил броня, която блестяла толкова силно, че почти наранявала очите.

Сенаторът казва, че Ромул се е е обърнал към него, потвърждавайки божествения си статут:

„Добри ми мой Прокулий, беше волята на боговете да съм сред хората за известно време и след като основа градът, който ще стане най-силния и славния в света, да се завърна в небесата, откъдето идваме ние. Иди сега и кажи на римляните, че чрез въздържаност и духовна сила ще стигнат до най-високата точка на човешкото величие и че богът Квирин винаги ще бъде добронамерен към тях.“

След това никой никога не е виждал Ромул, а римляните го боготворили като бог Квирин още хиляда години.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ХРОНИКА НА НЕОБЯСНИМИТЕ ИЗЧЕЗВАНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.