Бетелгейзе – звездата, която грее като второ слънце

звезда

Според австралийски учени звездата Бетелгейзе в съзвездието Орион скоро ще стане свръхнова. Първо ще премине през фазата на червен гигант, а след това ще настъпи мощен взрив, който ще освети половината Галактика

Очаква се взривната вълна и радиацията от веществото на умиращата звезда да унищожат всичко по пътя си. Огненото кълбо ще свети и денем, и нощем в течение на две седмици. Звездата се намира на разстояние 427 светлинни години от Земята, затова жителите на нашата планета няма да усетят върху себе си съществено въздействие.

Астрономите не посочват точни срокове. По-рано те предполагаха, че взривът ще настъпи през 2012 г. Но сега Бетелгейзе е достигнала до размери, 1000 пъти превишаващи Слънцето, и всеки момент ще се взриви.

„Бетелгейзе се намира на заключителния стадий от живота си. Не зная дали човечеството ще стане свидетел на това събитие, но във всеки случай зрелището ще е потресаващо. Представете си, че на небето пламне още едно слънце, което в продължение на около две седмици ще свети и денем, и нощем“, разказва Бред Картър – физик от Университета на Южен Куинсленд (Австралия).

Някои изследователи смятат, че звездата вече е избухнала, но земляните все още не виждат светлината й, тъй като са необходими повече от 400 години, за да може енергията от взрива да преодолее разстоянието до Слънцето.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Витлеемската звезда може въобще да не е била звезда

Вижте последните мигове на една умираща звезда

Умираща звезда разкрива какво ще се случи с нашето Слънце

Тъмната материя или звездата Немезида е убила динозаврите?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.