Извадиха най-голямата отломка от метеорита в Челябинск

метеоритРуски водолази откриха най-големия къс от метеорита, който се взриви над Челябинска област в средата на февруари. Те го извадиха от езерото Чербакул, където се стовари най-масивната част от космическата скала. Изтеглената на повърхността отломка тежи половин тон и е с дължина от метър и половина, съобщи Би Би Си. Учените смятат, че тя е най-големият къс от метеорит, откриван някога.


Повече от 1000 души бяха ранени след като 10 000-тонният метеорит се взриви над Централна Русия, обсипвайки с късовете си домове и улици. Мисията на водолазите по изваждането на най-голямата част от него се забави заради усложняващи фактори. Парчето скала е паднало от Космоса не на 8 метра дълбочина в леденото езеро, както се смяташе по-рано, а на 13 метра. Руският канал „Вести 24“ твърди, че водолазите са извадили повече от 12 скални парчета от езерото от инцидента насам. Само четири или пет от тях се оказали отломки от метеорита.

Преди да бъде изваден от езерото, фрагментът е бил опакован в специален материал и поставен на метална повърхност под водата. При изтеглянето му на брега операцията се объркала и той се счупил на поне три парчета, докато го вадили на земята с помощта на лостове и въжета. Счупила се и самата везна за издигането му, след като достигнала знака за 570 кг.

инфо: http://newsnew.manager.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Луд 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.