Британски учени откриха ДНК на мамут в изделия от слонова кост

Научни изследователи от генетичната лаборатория на Единбургския зоопарк откриха ДНК на мамут в конфискувани изделия от слонова кост в Камбоджа, съобщи Би Би Си.

„За наша изненада, в тропическа страна като Камбоджа, на пазара се натъкнахме на изделия от мамутски бивни – явно добити при разкопки в арктическата тундра. Според продавачите изделията са направени от слонова кост, но установихме, че са от мамутски бивни“, каза д-р Алекс Бол.

Чрез анализа на дентин и калций от бивните може да се определи какво е и къде е живяло животното.

Д-р Бол от генната лаборатория за диви животни към Кралското зооложко дружество на Шотландия ръководи научния екип, който изследва кости и други телесни останки на застрашени животни. По време на своята работа по създаването на подобна генетична лаборатория и в Камбоджа, която да се използва срещу търговията със слонова кост, д-р Бол и неговите сътрудници са се натъкнали на изделия от мамутски бивни.

Камбоджа е кръстопът в трафика с предмети от кост – от африкански и азиатски слонове, както и от носорози и други застрашени от изчезване бозайници. Анализът на ДНК показва дали слонът е африкански или азиатски и къде точно е живял.

Африканският слон е признат за уязвим вид, а азиатският – за застрашен. Търговията със слонова кост е забранена.

В камбоджанските джунгли живеят между 250 и 500 слона, но е трудно да се уточни техният брой, тъй като обитават гъстите гори.

Д-р Бол помага за създаването на генетична лаборатория в Камбоджа, която да се използва в борбата с незаконния трафик на слонова кост. Този вид търговия е тясно свързан с трафик на кости от други застрашени животни, например рогове от носорог и люспи от броненосец.

Мамутът е изчезнал преди около 10 000 години и той не фигурира в списъците на застрашените и защитени от международните спогодби животински видове. Мамутските бивни лесно могат да бъдат различени от слонските, но тяхната обработка затруднява това.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Клонирани мамути – факт след 50 години

Наистина ли космически сблъсък е погубил мамутите?

Мамути, злато и безброй мистерии лежат на дъното на Бургаския залив

Древни истории за извънземен живот

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.