Будите от Бамян възкръснаха като холограми

1

През март, 2001 година, Будите от Бамян – две внушителни статуи от VI в. – бяха взривени и разрушени от талибаните. Днес афганистанските Буди възкръсват благодарение на 3D прожекционната техника.

Китайската двойка – Джансън Йу и Лиян Ху – работиха над конструирането на специален прожектор на цената на 120,000 долара. Първо тестват прожектира в Китай преди да стане част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO World Heritage Site).

Със съгласието на ЮНЕСКО и афганистанското правителство се осъществява прожектирането на една от статуите – 3D изображение (холограма), поместено в издълбаната скала на мястото на разрушения монумент. „Изгряването” на образа на статуята демонстрира непреходността на историческата памет по един символичен и съвременен начин.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА БУДА ЗА ДА БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.