Българският Дракула минава през ключалки

дракула

Влад Дракула преминава Дунав през 1462 г. и избива десетки хиляди турци в България.

18 скелета на предполагаеми вампири откриха археолози край бургаското село Дебелт. Те обаче не са от Средновековието, а от късната Античност и са били погребани там през 4-и век. Оказва се, че още в древността хората по нашите земи са вярвали, че човек може да се върне след смъртта и да преследва живите. Археолозите все по-често откриват ритуали, свързани с вярата във вампирите. Като се има предвид, че най-известният кръвопиец – Граф Дракула, е посещавал България и е обсаждал Никопол, корените на тези поверия със сигурност трябва да се търсят някъде по нашите ширини.

Най-старите погребения на „вампири” у нас са от ранната желязна епоха – времето на траките. Българите са извършвали ритуали против кръвопийците чак до началото на 20 век. Следи от тези практики се откриват на много места – в Източните Родопи, в Русенско и дори в старата престолнина Велико Търново, където беше намерен скелет на

човек с вързани крайници 

и с монети, които трябва да му послужат да си плати превоза до отвъдния свят.
В България обаче съществуват доста зловещи ритуали срещу вампири. Кръвопийците се страхуват от желязо и затова телата на хора, за които се е смятало, че могат да вампирясат, са били пробождани с железни предмети. Освен с колове като „вампира” от Созопол те са били обезобразявани и с игли – за да не може дяволът да си направи от кожата им гайда.

Не е задължително покойникът да е бил лош или странен човек, за да бъде смятан за вампир. Българите са се страхували и от всеки

неоплакан и неопят мъртвец

както и от покойник, който е погребан, без да бъде изкъпан. Също така е много опасно върху трупа да падне сянка или да го прескочи куче или котка. Има поверие и да не се подават предмети над тялото на мъртвец. Според българската митология човек става вампир и ако майка му е яла месо от убито от вълк животно, докато е била бременна с него.

Всеки заченат, роден или починал през Мръсните дни от 25 декември до 6 януари може да стане вампир. Хората, родени в събота, пък имат свръхестествени способности и могат да виждат кръвопийците, които обикновено са невидими за всички останали.

6

Скелетът на созополския „вампир“. За него учените смятат, че вероятно е бил неразбран от съвременниците си интелектуалец. Снимка НИМ

За да не се върне душата обратно, се вземат мерки като например опалване на гроба и литургия. Ако обаче някое правило или табу бъде нарушено, може да се наложи покойникът да бъде прободен с железен предмет или вампирът да се гони с чесън или глог. Най-сигурният начин за справяне с вампир е изгарянето на трупа.
Съществуват различни представи за външния вид на вампира. Според някои български поверия той представлява надут

мях, пълен с кръв

който се търкаля по земята и няма крайници. Възможно е обаче вампирът да стане по-силен и да си прибере човешкото тяло. Тогава той може да се върне към предишния си живот и даже да направи деца на жена си. Тези деца се наричат глогове и могат да убиват вампири, но и да се превръщат в кръвопийци. Най-големият враг на вампира обаче е вълкът и на места се вярва, че само той може да го убие.

Чудовището пие кръвта на животни и сее зарази, но може да напада и хора. Вярва се, че той изяжда младоженци, както и малки деца и че повечето му жертви са жени. Вампирът е много гъвкав и може да минава през ключалки.
Той обаче е много наивен и глупав и хората в приказките често го подмамват да влезе в река и да се удави.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ИМА ЛИ ЕНЕРГИЕН ВАМПИР КРАЙ ВАС? КАК ДА ГО РАЗПОЗНАЕТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.