Всеки може да контролира емоциите си независимо от вродените умения

емоция

Очевидно е, че някои хора владеят чувствата си по-добре от други. Може ли да се направи нещо по въпроса или „характерът си е характер“? Оказва се, че има надежда за промяна.

Ново изследване сочи, че дори онези, които не подхождат особено съзнателно към вътрешните си изживявания, могат да извлекат ползи от медитацията, за да овладеят емоциите си.

„Нашите резултати не само показват, че медитацията подобрява емоционалното здраве, но и че хората могат да извлекат ползи от нея независимо от „естествената“ си склонност. – казва г-н Янли Лин, водещ автор наизследването.

За целите на изследването участниците трябвало да гледат поредица от смущаващи изображения веднага след като медитират за първи път.

Хората, които медитирали за първи път, били способни да контролират емоциите си не по-зле от онези, които били „естествено“ склонни да се владеят.

Измерванията на електрическата активност на мозъка също потвърдила подобрения емоционален контрол след медитацията.

Ако по природа ви се удава да обръщате внимание и да осъзнавате случващото се във всеки един момент, тогава всичко е наред. Лесно можете да се отърсите от различни емоции. Това смята д-р Джейсън Моузър, един от съавторите на изследването.

Но ако не притежавате това умение, медитацията може да ви помогне да го придобиете, убеден е той.

Хората, които по природа не обръщат внимание на преживяванията си в настоящия момент и никога не са медитирали, трудно могат да се насилят да го правят „тук и сега“. За тях е по-полезно да отделят 20 минути за медитация, твърдят учените.

„Съзнателната медитация“ (ако трябва да предадем трудно преводимия термин на английски mindfulness) е процес, при който човек обръща внимание на мислите, чувствата и усещанията, които преживява в момента.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.