В края на юни ще спечелим една секунда

часовник

В последната нощ на юни ще бъде добавена допълнителна секунда към световния часовник. Целта е универсалното време, определяно от атомните часовници, да компенсира избързването си спрямо времето, измервано чрез земната ротация.

Какво можем са свършим за една секунда, провери Нова ТВ.

Само за секунда в света се изпращат близо 2,5 млн. имейла. За секунда се раждат средно 4 бебета. Една секунда понякога е крачката към нов рекорд.

„Зависи откъде се използва може да е много, а може да е малко. Но има процеси, в които времето е много важно и там не само секундата, но и части от секундата“, обяснява доц. Димитър Станков, председател на Института по метрология.

Доколко е значима секундата за всеки е различно, но всички ние ще получим една бонус – точно на 30 юни в 23 ч. 59 мин. и 59 сек. Корекцията в показанията на атомните часовници се прави периодично от 36 години насам заради увеличаващото се разминаване с астрономическото време.

Досега са добавени 35 секунди, сега ще се добави вече 36-ата, тъй като Земята претърпява съответни магнитни явления и различни забавяния от въртенето около оста си, тя изостава периодично и на 2-3 години или на 5 години, в зависимост от това се налага периодична корекция на това точно време“, коментира Веселин Гавалюгов, началник отдел „Дължина и време“ в Института по метрология.


При добавянето на една секунда преди 3 години е имало срив на много интернет сайтове. Тя може да предизвика проблем за компютрите, тъй като всяка секунда е уникално число, което не може да се повтаря.

Затова от службата за точно време на САЩ съветват просто да се изключат компютрите в нощта на 30 юни и да се включат след пет минути.

Допълнителната секунда ще се добави и в националния еталон за време и честота у нас.

Ако допълнителната секунда бъде премахната, грешката в земното време ще бъде 3 минути през 2100 г. и 30 минути през 2700 г.

инфо: novanews.novatv.bg

Вижте още:

ХИПОТЕЗА: МЛЕЧНИЯТ ПЪТ – ГИГАНТСКИ ТУНЕЛ В ПРОСТРАНСТВО-ВРЕМЕТО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.