В Хонконг вече няма места за покойниците

7

В гъстонаселения Хонконг мъртвите вече създават проблеми на живите.

След като майката на Чуи Юен-синг умира през април, тя е кремирана, а урната с праха й е оставена на съхранение, докато той опитва да намери къде да я съхранява за постоянно. Той бил готов да чака до 18 месеца за място с големината на къщичка за гълъби в мемориална сграда.

Ако не се намерело такова, той обмислял да я съхранява в континентален Китай, където вече се намира урната с праха на баща му, или пък да предприеме драстична стъпка, която е в разрез с китайската традиция, пише AP.

„Вероятно щях да разпръсна праха на майка ми в някои обществен парк,“ казва пенсионираният университетски преподавател. „Ако бях направил това обаче, вероятно нямаше да се чувствам много добре.“ ‘Китайците смятат, че човек трябва да е погребан в земята, за да намери покой.

Опциите, с които разполага Чуи, очертават продължаващите отдавна проблеми с намирането на достатъчно място, както за живите, така и за мъртвите в претъпкания 7.2-милионен град. Ограничената земя за строеж и много високите цени на имотите се сблъскват с китайската традиция на определени празници да се посещават останките на мъртвите роднини, за да им се отдаде почит.

Застаряващото население на Хонконг означава, че проблемът само ще се задълбочава. Броят на възрастните хора се очаква да нарасне от 15% от населението през 2014 г. до близо една четвърт през 2024 г. Броят на починалите всяка година пък ще се увеличи от 42 700 през 2010 г. до 50 300 до края на десетилетието, според прогнозите на правителството.

През 1960 г. властите в Хонконг, който тогава е британска колония, започват да насърчават кремацията, за да ограничат броя на погребенията в претъпканите гробища. В момента делът на тези, които биват кремирани след смъртта си, достига близо 90%.

За съхранението на праха им правителството строи огромни сгради, наречени колумбарии, в които има хиляди малки отделения за урните. Те обаче се оказват крайно недостатъчни.

Властите срещат сериозен отпор на жителите на съответните райони, където имат намерение да строят подобни колумбарии. Част от причината за този отпор е фактът, че те привличат много хора по време на празниците за отдаване на почит на мъртвите, което от своя страна създава задръствания на пътя и замърсяване на въздуха от изгарянията на нещата, които опечалените оставят на мъртвите.

Опечалените семейства влизат в изчаквателни списъци и може да им се наложи да чакат до 6 години за място за тяхната урна, осигурено от държавата. Затова някои от тях се насочват към частни компании, които предлагат подобни услуги, в това число и над 120, които са определени като незаконни.

Тези частни места за урните обаче може да са доста скъпи за прекалено много семейства, като цените варират от 73 000 хонконгски долара (9 500 долара) до 890 000 хонконгски долара (115 000 долара).

От 2007 г. властите насърчават и „зелените“ погребения, които включват разпръскване на праха в морето или в мемориални градини. Подобни практики обаче са в разрез с китайските традиции.

Правителството се опитва да промени нагласите с образователни видеа и семинари. То дори пусна мемориален уебсайт, където семействата могат качват снимки и видеа на покойниците и да изпращат виртуални дарове. Интересът обаче остава малък, като „зелените“ погребения са се увеличили от няколко десетки през 2005 г. до 3 553 през миналата година.

Някои компании предлагат по-иновативни решения.

Morkadis

Преди три години Sage Funeral Services започва да предлага услуга, посредством южнокорейска лаборатория, която използва ултрависока топлина за превръщането на праха в мемориални скъпоценни камъни.

„През първата година всички казваха, че съм луд,“ казва Бетси Ма, директор продажби на Sage, която е превърнала праха на своя баща в скъпоценни камъни, които носи под формата на обеци и огърлица.

Много китайци смятат, че носенето на човешки останки под формата на бижута или съхраняването им у дома привлича духове, казва Ма. Въпреки това процедурата набира популярност, според нея.

Чуи е един от близо 9 500-те души, които са кандидатствали за предложените през октомври от частна компания 3 256 нови места за съхраняване на урни. За негов късмет, той е един от одобрените. Той планира да върне праха на баща си от Китай така че родителите му отново да бъдат заедно.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

УЧЕНИ: ТЕЛАТА НА ХОРАТА, ПОГРЕБАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ, НЕ СЕ РАЗЛАГАТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.