Гигантски сенник в небето може да реши глобалното затопляне

глобално затопляне

Звучи като научна фантастика: създаването, използвайки балони и изтребители, на изкуствен сенник в атмосферата, за да предпазва най-уязвимите страни в южната част на планетата от най-тежките последици от глобалното затопляне, пише „Гардиън“.

Ала на фона на засилващия се интерес към „соларното геоинженерство“ – не само в западните университети – група учени от развиващите се страни излязоха със силен призив да имат по-тежка дума в посоката на изследването на климатичните промени, изтъквайки, че техните страни са тези, които са в най-голяма опасност.

Учените отдавна знаят, че предизвикани от човека събития като замърсяването на атмосферата, димът от горските пожари и вулканичните изригвания могат да създадат охлаждащ ефект.

Това е накарало учени от Харвардския университет да предложат свой собствен експеримент, който те наричат „контролиран в стратосферата пертурбационен ефект“, или накратко SCoPEx. Той включва използването на балон за тестване на спорната задача, а именно, че аерозоли, пуснати на височина от 20 километра в атмосферата на Земята, могат да променят отразяващите свойства на облачната покривка.

Сега десетки учени от страни като Бангладеш, Бразилия, Китай, Етиопия, Индия, Ямайка и Тайланд са се присъединили към дебата, като твърдят в сп. Nature, че бедните страни трябва поемат водеща роля в тази област, тъй като имат най-много да печелят или губят от технологията.

Охлаждащият ефект отдавна е известен в явления като „корабни писти“ – тесни изкуствени облаци от замърсяване, създадени от емисии от кораби, които съдържат повече и по-малки капки вода от типичните облаци, което ги прави по-ярки и отразяващи слънчевата светлина.

„Соларното геоинженерство – инжектирането на аерозолни частици в стратосферата, за да отразяват малко навлизането на слънчева светлина – се обсъжда като начин за охлаждане на планетата“, пишат учените.

Уточнява се обаче, че академичните среди не заемат страна дали геоинженерството ще работи. И не всеки е убеден в перспективата на технологията.

В изтекъл проектодоклад за глобалното затопляне, който трябва да бъде публикуван през октомври, панела към ООН от климатични есперти изразява скептицизъм относно соларното геоинженерство, предполагайки, че то може да бъде „икономически, социално и институционално неосъществимо“.

инфо: news.bg

Вижте още:

Глобалното затопляне може да събуди древни смъртоносни вируси

Глобалното затопляне застрашава добива на 4-те най-популярни култури в света

Почти 60 хиляди самоубийства заради глобалното затопляне

НАСА затвори устите на онези, които се съмняват в глобалното затопляне с това апокалиптично ВИДЕО

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.