Големият адронен колайдер ще заработи отново през март 2015-а

цернГолемият адронен колайдер, близо Женава, ще заработи отново през март 2015 г., а няколко седмици по-късно в него отново ще започнат да се блъскат една в друга субатомни частици, но с близо два пъти по-голяма от предишната сила, съобщи Ройтерс.

Това ще позволи на учените да потърсят отговори на въпроси, свързани с формирането на Вселената.


В най-големия ускорител на частици в света се извършват двегодишни ремонтни работи. Той готви в него отново да започнат да циркулират снопове протони през март следващата година, като първите сблъсъци са планирани за май, оповести ЦЕРН.

„Благодарение на това по-високо енергийно ниво колайдерът ще открие нови хоризонти за физиката и за нови открития”, заяви генералният директор на ЦЕРН Ролф Хойер.

инфо: БТА

Вижте още: 

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СНАБДЯВА ЦЕРН С КОМПЮТРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.