България ще снабдява ЦЕРН с компютри

цернНаши учени искат да построят уникална болница за лекуване на рак

България снабдява Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с компютри и е една от държавите, които има най-добра възвращаемост на членския внос чрез наемане на наши фирми за изпълнение на инфраструктурни проекти. Това съобщи доц. Леандър Литов, който оглавява Катедрата по атомна физика в СУ „Св. Климент Охридски“, по време на съвместната му пресконференция с генералния директор на ЦЕРН Ролф Хойер.

Литов добави, че в момента с европейската организация са свързани около 120 българи. Освен това България е на път да вземе още по-сериозно участие в центъра, тъй като предстоят преговори с Камарата на строителите за участие в проект за поддръжка на сградите около Големия адронен колайдер.

Просветният министър доц. Румяна Коларова от своя страна обясни, че тепърва ще се организира представяне на българските фирми в организацията, което най-вероятно ще доведе до ръст на поръчките.


„Работата на тези компании с ЦЕРН е изключително престижна и ще им даде опит, който ще увеличи познанията им и ще им помогне да спечелят участие по нови проекти“, заяви генералният директор Ролф Хойер.

Той побърза да уточни, че колайдерът вече е ремонтиран и се очаква съвсем скоро да заработи на 100% от възможностите си, което ще даде шанс на учените не само да генерират повече Хигс бозони, но и да се опитат да разгадаят от какво е изградена черната материя.

„Не знаем много за Вселената и е време това да се промени“, категорично обяви световноизвестният учен.

Леандър Литов добави, че в момента в България има проект за изграждане на адронен център за лечение на онкологични болести с технология на ЦЕРН, който обаче е замразен заради липса на средства. Той би струвал около 150 млн. евро. Подобни болници има в САЩ, Япония и две в Европа, като технологията дава много по-голям резултат от традиционните методи. Ако подобно съоръжение бъде изградено у нас, то с негова помощ могат да се лекуват по 1500 души на година, като курсът ще струва 15 000 лв. за наши пациенти, което е с около 35 000 евро по-малко, отколкото плащат сега в други подобни клиники.

По думите на Литов подобен център би изстрелял България на едни от първите места в няколко области на науката, защото освен за лечение ще служи и за уникална база на специалистите ни.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ЦЕРН ЩЕ СТРОЯТ НОВ СУПЕРКОЛАЙДЕР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.