Голямото червено петно на Юпитер се свива. Ще изчезне ли съвсем? (ВИДЕО)

юпитер

Запазената марка на Юпитер – Голямото червено петно, става все по-малко. Уникални снимки от телескопа „Хъбъл” показват, че огромната буря, която е с диаметър два пъти по-голям от този на Земята, е забавила скорост, а оттам и площта й е намаляла, съобщава space.com.

НАСА използва снимките от „Хъбъл”, за да изучава промените, настъпващи на повърхността на най-голямата планета в Слънчевата система. Кадрите са заснемани в продължение на 10 часа непрекъснато. От тях са направени две карти на цялата планета, които помагат на учените да измерят скоростта на ветровете на Юпитер и промените в атмосферата й.

Голямото червено петно е обект на изследвания от 300 години насам. В някои периоди огромната буря, която от Космоса изглежда като петно, се е свивала дори по-бързо, отколкото сега. Въпреки че продължава да се смалява, изглежда сега това става с много по-бавни обороти. Новите снимки показват, че петното е с 240 км по-малко, отколкото през 2014 г.

Телескопът е успял да улови и необичайна тънка нишка, която минава почти през цялото червено петно. По време на 10-часовия запис нишката се движи и обръща заради ветровете, които достигат 540 км/ч.

Освен на Юпитер, карти ще бъдат направени и на Нептун и Уран. Снимките им вече са готови. След като бъде заснет, Сатурн също ще има своя карта.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

УЧЕНИТЕ: ПРЕДИ 70 000 ГОДИНИ В СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА Е ИМАЛО ДВЕ ЗВЕЗДИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.