Градовете-призраци в Китай – празни небостъргачи насред нищото

Китай е най-голямата държава в света по население. На сравнително малка територия сега живеят 1,395,449,000 души. Това е 18,5% от общото население на планетата! Този факт обаче не пречи на Китай да остане един от лидерите на световния икономически пазар.

Страната активно развива индустрията, икономиката се разраства, откриват се нови открития в научно-техническата сфера, строят се нови градове, в някои от които почти никой не живее. Но как става така, че няма хора, които са готови да се преместят в тези напълно годни за живеене градове?

Нека да разгледаме най-популярните градове-призраци в Китай и да открием причината за тяхното изграждане.

Тяндучън

Този красив град първоначално е бил замислен като копие на Париж. Той дори има своя собствена Айфелова кула. Въпреки това, Тяндучън е град, в който на практика не живее никой. Става дума само за липсата на инфраструктура. Дори и невероятната европейска архитектура не привлича китайците. Сега тук живеят само малък брой селяни, които строят плантации точно в града, до паметниците на архитектурата.

Град Темза

Според официални данни този уютен град е само 10% обитаван. Факт е, че градът е планиран като продължение на Шанхай, но предприемачите са сгрешили в изчисленията и почвата, на която стои градът, просто не може да се построят тук голям брой небостъргачи. В град Темза доминират само нискоетажни сгради (1-2 етажа), докато хората в Шанхай предпочитат да идват тук за уикенда.

Ордос

Ордос е най-големият град-призрак в Китай. Тук е идеално обмислена инфраструктура, има паркове, музеи, библиотеки, супермаркети и стадион. Повечето от апартаментите са закупени на етапа на строителството, но хората не бързат да се настанят тук. В града може да се настанят около един милион жители, но сега само 1/10 от първоначалния планираното население живее тук. Ордос е истинска туристическа атракция в Китай. Иначе това е един перфектно поддържан град без хора.

Сишуан

Този малък град прилича много на Припят, след трагичните събития в Чернобилската АЕЦ. Тук има подобна сграда, почти няма хора, а атмосферата по-скоро прилича на пейзажа за пост-апокалиптичен филм. По-голямата част от тъй или иначе  малкото население на Сишуан отдавна е изоставило домовете си и се е преместило на по-нормално място, но малко хора са останали.

Morkadis

Кангбаши

Този доста голям град-призрак може да поеме повече от 1 милион жители, но е напълно празен. Първоначално се смяташе, че местните селяни ще се преместят в Кангбаши. Урбанизацията обаче не се състоя. Факт е, че няма абсолютно никакви перспективи в града. Наблизо няма фабрика или предприятие, което да осигурява на жителите работа, така че те просто отиват в други градове.

Защо тези градове не са населени?

Това е разумен въпрос, защото от държавния бюджет се изразходват многомилионни средства за изграждането на „мъртви“ градове. В момента има няколко предположения:

Повечето са убедени, че въпросът е в определена военна концепция на Китай и тези градове са план като резеирани като резерни жилища, в случай на бомбардиране на големите градове. Привържениците на тази теория са уверени, че именно в тези градове ще бъде възможно населението да избяга от неизбежната смърт. Преценете сами: в случай на остра необходимост, в тези градове можете да настаните огромен брой граждани, където има много празни и отопляеми апартаменти. Има и връзка с милионни градове, така че тук има възможност за транспортиране на голямо военно оборудване.

Предполага се, че тези градове са построени в случай на по-нататъшно нарастване на населението. Въпреки факта, че в КНР съществуват дори забрани за раждаемост на законодателно ниво, броят на жителите не намалява.

Смята се, че призрачните градове са някакъв вид инвестиции в бъдещето. Благодарение на бързия растеж на икономиката в Китай и доста малката територия на страната, скоро няма да има място за изграждане на стратегически важни съоръжения, предприятия и фабрики. В този случай, гореспоменатият  Ордос, ще бъде „лакомство“.

През трийсетте години на миналия век Франклин Рузвелт разработи антикризисна програма за Съединените щати, благодарение на която започна бързото строителство. По този начин Рузвелт осигури заетост на хиляди граждани и постепенно изведе страната от кризата. Някои наблюдатели правят паралел между случващото се в двете страни. В Китай има огромен брой строители, които се нуждаят от работа. Може би това е един от начините тази работа да им бъде обезпечена.

Най-вероятната версия е недостиг на пари на обикновените хора. Цената на жилищата в призрак градовете е много по-малка, отколкото в самия Пекин, но в столицата винаги има работа. Затова китайците отдават предпочитание на милионните градове.
Сега в Китай има около 20 градове-призраци. Китайското правителство не дава коментари по този въпрос, съответно, трябва само да се досети за целта на масовото безсмислено строителство.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

5 вълшебни малки градчета в Италия

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Тайните секретни градове на Русия

5 известни сгради, които са били възстановени след пожари

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.