Дербент. Ориенталска приказка на 2000 години се намира в… Русия

Снимка: pochivkablitz.bg

Далеч, далеч, в южната част на Русия, в земята на високи планини, изумрудени долини и щедро слънце, е град Дербент. Там има всичко за страхотна почивка и още повече: комфортен климат, древна история, нежно море, много атракции.

Тук също така има искреното гостоприемство на местните жители и желание да угодят на туриста.

Снимка: pochivkablitz.bg

Дербент е много древен град, толкова древен, че почти няма аналози на него по нашите географски ширини. Въпреки (или благодарение на) хилядолетия история, той е успял да запази много неща – крепостта, джамиите, улиците и кварталите на Стария град. Туристите, които идват тук за един ден като правило, се ограничават до кратко проучване на крепостта.

Снимка: pochivkablitz.bg

Те могат да бъдат разбрани – тя е обект от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Цитаделата е известна не само с вековната история, но и с красотата си.

Тя е, ако не на същата възраст като града, то по-малката сестра. Крепостта е красива, златисто медна, окъпана в нежна южна светлина. Можете да ходите по нея дълго и дълго време, особено ако харесвате всякакви загадъчни надписи на арабски, полуизтрити барелефи и духа на Изтока.

Снимка: pochivkablitz.bg

Никой не може да каже със сигурност, но е известно, че цитаделата в Дербент е построена в предарабската ера. Предполага се, че е създадена от персите от династията Сасаниди.

Всичко, за да защити този апетитен къс земя. Този трикилометров участък земя, притиснат между морето и планините, преди хиляда години се е наричал „Каспийските порти“. Хуни, хазари, араби, селджукски турци, монгол-татари, Персийската империя, държавата на Ширваншасите, армиите на руските царе се били за ключовете й.

Ако се върнете в наши дни и слезете малко по улиците на града, ще намерите най-древната жилищна част на Дербент. Това е така нареченият Горен град, разделен на 8 квартала.

Снимка: pochivkablitz.bg

Най-доброто занимание за туриста в Дербент не е да пие коняк, да яде чуду и дори не да плува в морето, а да се скита и да се изгуби по тесните улички на Стария град. А скитането и загубването е задължително.

Тук ще срещнете Джамията Джума, най-старата в Русия и целия Кавказ. Само си представете – на 733 години!

Morkadis

Има предположение, че джамията е построена на мястото на по-старо християнско светилище. В продължение на много векове петъчната джамия събирала вярващи не само в Дербент, но и в целия южен Дагестан.

Снимка: pochivkablitz.bg

В този лабиринт от криви улици има своя собствена система. Първоначално Дербент е бил построен като град-крепост и ако врагът все пак, почти сигурно лабиринтът на махалите го отвеждал в друга задънена улица. В наши дни това е чудесно за дезориентиране на туристите, което ги кара по-скоро да се възхищават на вкуса на Стария град.

В Дербент всичко е толкова просто и лесно. Чай – моля, седенето на килим край хилядолетните стени не е проблем.

Снимка: pochivkablitz.bg

Денят ви в Дербент може да завърши (или да започне) така: докато се разхождате по алеите на Стария град, случайно попадате на пъстър двор. Отворени врати на джамия, мини-чайна с 3 маси, семейство, което планира да обядва. Ако се колебаете малко, вие сами няма да забележите как седите на масата с чаша чай в ръце.

Снимка: pochivkablitz.bg

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Порт Роял – градът на греховете и пиратите

Един съсвем различен свят – красивите градове, погледнати отгоре (СНИМКИ)

10-те най-мрачни града в света или къде слънце не огрява

Розовият град е пълен с какви ли не чудеса, а дворците му ще ви смаят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.