Десетки случаи на миокардит в Израел след втората доза „Пфайзер/Бионтех“

pixabay.com

Над пет милиона израелци вече са ваксинирани с препарата на „Пфайзер/Бионтех“. Сега става ясно, че са регистрирани десетки случаи на възпаление на сърдечния мускул след втората доза. Засегнати са предимно млади мъже, пише Дойче веле.

Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на „Пфайзер/Бионтех“. Според предварителни данни от изследване в страната има „десетки случаи“ на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани. Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.

Според информации в израелските медии повечето пациенти, развили миокардит, са били изписани от болницата в добро състояние. Двама души без придружаващи заболявания – една 22-годишна жена и един 35-годишен мъж, са починали. Но за да бъде потвърдена диагнозата, са необходими допълнителни изследвания, се посочва в информациите.

Какво може да причини миокардит?

Възпаления на сърдечния мускул могат да настъпят във всяка възраст. Често те биват причинявани от вируси, но причина за миокардит могат да бъдат и бактерии, гъбички или паразити. Обикновено възпалението настъпва няколко дни след вирусна инфекция. Чести симптоми са отпадналост, температура, затруднено дишане (задух), болки в гърдите и сърцебиене. Възпалението обаче може да протече и без симптоми. Често то отминава, без да оставя последици, но не е изключено и да има такива – например сърдечна слабост. Смъртните случаи са много редки – например заради спиране на сърдечната дейност.

Не е ясно дали броят на пациентите с развит миокардит е необичайно висок, както и дали има пряка връзка с ваксинирането. Да се докаже такава връзка обаче е много трудно, тъй като обикновено миокардитът протича без усложнения и може да бъде причинен от различни вируси. В минали години също е имало приблизително същия брой случаи.

В новото изследване обаче се говори за петкратно по-висока заболеваемост при младите мъже, пишат израелските медии. При смесени възрастови групи нещата изглеждат така: 1 случай на миокардит на 100 000 ваксинирани. Същевременно при по-младите мъже: 1 случай на миокардит на 20 000 ваксинирани.

Почти 60% от израелците са ваксинирани

От „Пфайзер“ са отговорили на запитване на агенция Ройтерс, че са запознати с „наблюденията на израелските служби, свързани с миокардит при млади мъже, ваксинирани с препарата на „Пфайзер/Бионтех“. Посочва се още, че от компанията проучват всички нежелани ефекти, а в случая с миокардита не се забелязва по-висока от нормалната заболеваемост сред населението. „За момента няма никакви индикации за това, че ваксинирането срещу COVID-19 с препарата на „Пфайзер/Бионтех“ може да е свързано с повишен риск от възпаление на сърдечния мускул“, посочват още от компанията.

Израел е водещ в света по темпове на ваксиниране. Почти 60 процента от 9,3-милионното население на страната вече са ваксинирани с препарата на „Пфайзер/Бионтех“.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Хонконг спря от употреба две партиди от ваксината на Пфайзер

Русенец: Астра Зенека не е безопасна ваксина. Рискувате много с нея. Казвам ви го от личен опит!

Д-р Bossche: Ще има разрушителни последствия от масова ваксинация по време на пандемия

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.