Десет опасности, които произтичат от Слънцето

слънце

Слънцето има огромно влияние върху всички аспекти на живота на нашата планета. Горещата, блестяща топка от газ, която е в центъра на нашата слънчева система, влияе върху целия живот на Земята и играе важна роля и в съществуващите условия на съседните ни планети.

Слънцето е боготворено от много култури и с основание. Без енергията и топлината, предоставена от него, животът не би могъл да съществува. Но Слънцето също притежава много тайни – някои от тях са доста опасни. Всъщност, дори учените са сериозно притеснени!

Ето десет доста ужасяващи опасности от нашето Слънце, които карат повечето учени да бъдат загрижени.

UV радиация

Поради частично изчерпване на озона в нашата атмосфера, вредните нива на ултравиолетовите лъчи, излъчвани от Слънцето, непрекъснато бомбардират повърхността на нашата планета. Докато това е добро в някои отношения, то предизвиква и сериозни опасности. UV радиацията е отговорна за много проблеми, включително рак на кожата, преждевременно стареене, катаракта и дори потискане на имунната система при хората. Изчерпването на озоновия слой всъщност доказано вече води до увеличаване на раковите заболявания на кожата през последните 30 години и някои изследователи се притесняват, че тези случаи ще продължат да се покачват в световен мащаб.

Слънчевите лъчи

Слънчевата светлина е основно огромен, силен взрив от радиация, който звездата изстрелва извън своята повърхност. Тези излъчвания са резултат от освобождаването на магнитна енергия и всъщност са едни от най-големите експлозии, които се случват в нашата Слънчева система.
Освен че е източник на живот, може ли слънчевата светлина потенциално да повреди или дори унищожи Земята? НАСА казва, че това не е възможно, макар че слънчевите изригвания биха могли „временно да променят горната атмосфера“ чрез създаването на смущения. Това би могло да предизвика хаос с електрониката на Земята, включително GPS сателити и подобни технологии.

С други думи, силата на слънчевите лъчи би могла да причини скъпа бъркотия, но не представляват непременно опасност за човека на Земята.

Изригвания на плазма от короната на Слънцето
Изригванията от короната на слънцето, са по същество експлозии, които водят до големи облаци плазма изстрелвани от Слънцето. Те могат да избухнат във всяка посока и да продължат нататък в тази посока след изригването. Тези изхвърляния на плазма могат да съдържат милиарди тонове материя и могат да се ускорят, докато се движат със скорост от няколко милиона км в час, което е доста ужасяващо!

Но може ли изстреляната към Земята плазма да я увреди или дори да я унищожи?

Отново учените от НАСА твърдят, че това не може да се случи. Но във все по-електронния свят в който живеем, мнозина се притесняват от последиците, които слънчевите феномени могат да окажат върху технологичната ни инфраструктура.

Изхвърляните от  Слънцето потоци плазма биха могли да освободят и да задвижват заредени частици, които биха могли да ударят Земята и да разрушат масово нашите електрически системи. Те биха могли да причинят електронни колебания, да повредят трансформатори на електрическата мрежа и да разрушат спътниковите системи.

„Дупки“ по короната на Слънцето

Дупките могат да се формират навсякъде по Слънцето и по всяко време. Те обикновено се появяват като „тъмни зони“ на повърхността и са по-чести през годините около слънчевия минимум в 11-годишния цикъл на Слънцето. Те изглеждат по-тъмни, защото са по-хладни и всъщност са съставени от открити, еднополюсни магнитни полета.

Morkadis

Но лошото в тези дупки е, че те могат да позволят на слънчевия вятър да избяга през тях. Тези ветрове влияят на нашата атмосфера, те могат да предизвикат геомагнитни бури. Тези бури могат да варират от леки до по-силни и всъщност са доста опасни.

По-голямата част от учените казват, че слънчевите ветрове не представляват пряка опасност за хората на Земята, но те представляват опасност за нашите спътници, електронни системи, както и за астронавтите, които пътуват из космоса. Aurora Borealis и Aurora Australis са всъщност причинени от слънчев вятър и тези събития могат да се видят с невъоръжено око.

Астронавтите в космоса ще бъдат изправени пред най-сериозната заплаха, ако бъдат хванати по пътя на слънчевия вятър. Той може да предизвика хромозомни увреждания и / или да доведе до рак. Тези условия биха могли да бъдат фатални, ако са достатъчно тежки и да направят слънчевия вятър опасно предизвикателство за бъдещето на космическите полети.

Слънчевите бури

През 1859 г. най-голямата слънчева буря в съвременната история е записана от учени. Тя е наречена Събитието Карингтън и създава невероятни геомагнитни смущения на Земята. Събитието е било толкова масивно, че Северното сияние е можело да се види в Хонолулу, а Южното – в Чили. По това време в света не функционира електронно оборудване, но телеграфните оператори съобщават, че искри „скачат от оборудването им и понякога дори предизвикват пожари!“

Изследователите казват, че една геомагнитна буря от такъв мащаб може да парализира съвременния живот, ако се случи днес. Това би могло да наруши комуникациите, да засегне спътниците и дори да предизвика срив в електрическата мрежа. Някои проучвания показват, че една „слънчева мега буря“ може да извади от строя съвременните спътници в продължение на десетилетие.

Но най-страшната част? Много учени смятат, че е въпрос само на време, преди слънчева мега буря с такъв мащаб да удари нашата планета в бъдеще. Макар да е относително рядко явление, тя със сигурност е възможно да се случи по всяко време.

Опасност при пътувания между планетите

Вече споменахме, че слънчевата радиация може да бъде опасна за астронавтите, но това създава още по-страшен вторичен проблем. Всички знаем, че животът на Земята вероятно ще бъде ограничен във времето. Ще бъде само въпрос на време, преди нашата планета да не може да поддържа живота.

Мнозина смятат, че ще трябва да станем „междупланетни видове“, ако се надяваме да оцелеем в дългосрочен план. Но радиацията на Слънцето може да направи това изключително проблематично!

Според НАСА има два вида радиация, с които астронавтите трябва да се справят, след като напуснат защитния „балон“ на земната магнитосфера. Част от тази радиация идва от галактическите космически лъчи, но останалата част идва от самото Слънце. Изследователите непрекъснато работят по нови технологии за защита на хората от тази радиация, но дори и пред относително краткото пътуване до Марс има много предизвикателства. Това ни подтиква да зададем въпроса: Ще разберем ли как да се предпазим от междупланетната радиация достатъчно дълго време, за да избягаме от умиращата Земя?

Слънцето може да изпари водните запаси на Земята

Нашето Слънце понастоящем е в етапа на своя жизнен цикъл, когато е предимно стабилно и прекарва времето си в мирно превръщане на водорода в хелий. Звезда с размера на Слънцето обикновено прекарва около осем милиарда години в тази фаза. Това означава, че Слънцето, което сега е на възраст от около 4,5 милиарда години, все още има доста живот.

Има обаче и лоша новина. Тъй като слънцето изгаря водород, то също така увеличава яркостта си с около десет процента на всеки милиард години. Десет процента увеличение на осветеността ще промени зоната на живот в нашата слънчева система, което ще доведе до катастрофални промени за нашия свят. Десет процента увеличение на яркостта ще направи Земята достатъчно гореща, за да започнат да се изпаряват водните запаси.

Океаните ще завират

За съжаление, след като слънцето започне да изпарява океаните, нещата ще се влошат. Има известни спекулации за това, какво точно ще се случи, но учените обикновено се съгласяват, че докато океаните продължават да се изпаряват, повече вода ще попадне в капан в атмосферата. Това от своя страна ще създаде ефект на парникови газове, който ще улавя още повече топлина в атмосферата, което ще доведе до изпаряване на още повече океани. В крайна сметка океаните ще завират, а цикълът ще продължи докато почвата изсъхне изцяло и по-голямата част от водата вече ще бъде в атмосферата, като ще има изключително висока температура.

Слънцето ще изцеди водата и от атмосферата

Ако в атмосферата остане вода, това означава, че все още има надежда за някакъв живот на Земята. Според учените обаче това не е съвсем така. Тъй като Слънцето продължава да се превръща в червен гигант, водата, която насища атмосферата, ще бъде бомбардирана от слънчевата енергия. Това в крайна сметка ще доведе до разделяне на молекулите й, което ще позволи на водата да излезе от атмосферата като кислород и водород. Така че Слънцето буквално ще „изцеди“ водата и от атмосферата, след като океаните вече са станали сухи.

Краят на Слънцето

Учените са съгласни, че Слънцето ще умре, споровете са колко време ще отнеме докато това се случи. В крайна сметка, тъй като нашата звезда става червен гигант, силите, причиняващи компресия в центъра й, ще позволят на повърхността й да се разширява. Слънцето, което в момента е бяло и горещо, ще се охлажда, за да стане червено и горещо. То ще нараства, ще свети по-ярко и в крайна сметка най-вероятно ще издърпа Земята към огнената си масивна червена повърхност. Или може би Земята ще се отдалечи по-далеч от него, когато Слънцето започне да губи маса, но по един или друг начин нашата планета ще бъде неразпознаваема и напълно мъртва скала. Това ще бъде краят на Земята.

Много учени са съгласни, че в далечното бъдеще нашето Слънце вероятно ще се смали до бяло джудже, преди да свърши напълно горивото си и да се превърне в планетарна мъглявина. Изследователите вярват, че за да се случи това ще са нужни около десет милиарда години.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Съществува ли Немезис – звездата близнак на Слънцето?

Митове, легенди и интересни факти за Слънцето

Мистерия в орбитата на Слънцето! Обект, с размерите на Земята или дори по-голям, кръжи около звездата (ВИДЕО)

10 любопитни факта за Слънцето

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.