Династията Мин – управление и величие

6

Управлението на династия Мин е от ключово значение за Китай. То започва през 1368 година, като основател на династията е Джу Юанджанг, чието императорство продължава 31 години. Управлението на Мин е запомнено като една от най-великите епохи заради доброто функциониране на правителството и социалната стабилност.

При управлението на Мин, Китай изгражда силен военен флот и постоянно действаща армия, която наброява над милион войници. В страната се реализират огромни строителни проекти, като възстановяването на Великия канал и Великата стена и създаването на Забранения град.

През 16 век в стимул за икономиката на империята Мин се превръща търговията с португалците, испанците и холандците. Китай се включва в новата глобална търговия на стоки, животни и земеделски култури, станала известна като Колумбов обмен.

Още с установяването на властта на династия Мин, господстващо положение по отношение на религията заело конфуцианството. Характерно явление в религиозния живот на епохата Мин е съществуването на местни култове сред хората наред с официалната религия.

В този период силно развитие получава производството и рисуването на порцеланови изделия, което е популярен факт и до днес.

Основните центрове за производство на порцелан са Циндежен и Дехуа. Фабриките Дехуа в началото на 16 век се занимават интензивно с износ на порцеланови стоки в Европа и по тази причина се специализират в производството в съответствие с европейския вкус.

Забраненият град е императорски дворец, разположен в сърцето на Пекин и е бил дом на 24 императора от династиите Цин и Мин. Строежът на Великият дворец е започнал през четвъртата година от управлението на династията Мин през 1406 г. и завършва след 14 години, през 1420г.

През античността императорът се е смятал за син на небето и е имал абсолютна власт. Дворецът е бил забранен за обикновените хора. Дворцовият музей е истинско съкровище на китайските исторически и културни реликви и е признат за един от най-важните 5 двореца в света.

Забраненият град е най–добре запазеният императорски дворец в Китай. На огромната му площ са разположени 90 двора, 8704 стаи и 980 сгради.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

УЖАСЪТ НА ЛОТОСОВИТЕ КРАКА, ИЛИ ЖЕРТВИТЕ НА „КРАСОТАТА“ В ДРЕВЕН КИТАЙ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.