Древни изображения на египетски лодки в Абидос

2

Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити на стената на една от сградите в Абидос. Самото съоръжение е било построено преди повече от 3800 години недалеч от гробницата на фараона Сенусрет III, съобщава Live Science.

По време на разкопките археолозите от Пенсилванския университет са открили едва няколко дъски от древен кораб, който може да е бил изграден в Абидос или доставен на това място.

Изображенията са били изработени върху бялата мазилка на стените на сградата. Големите рисунки са достигали дължина 1,5 метра. Те са изобразявали големи кораби с мачти, платна, гребла, понякога с гребци. По-малките по размер изображения са с дължина само 10-ина сантиметра.

3

Макар днес да са съхранени около 120 рисунки, археолозите смятат, че те са били повече. Освен лодки на стените са открити изображения на антилопи, бикове и цветя.

4

Недалече от входа на зданието, което е имало площ 21 на 4 метра, изследователите са открили повече от 145 глинени съда, голяма част от които са били поставени по такъв начин, че гърлото им да е обърнато в посока към входа. Тези съдове са били използвани за съхранение на течности.

За съществуването на зданието за първи път се споменава през 1904 година в доклада на експедицията Egypt Exploration Fund, която е работила в Абидос от 1901 до 1903 година. Членовете на експедицията не са имали време за разкопки, затова съоръжението така и останало неизследвано. В момента учените са се ограничили с изучаване на горните му части.

Кой се явява автор на рисунките, остава неизвестно. Но по думите на изследователите изображенията са били създадени за кратък период от време. Също остава неизвестно предназначението на съдовете край входа на зданието.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.