Д-р Сам Шепърд – случаят, взривил медиите преди 60 години (част 2)

продължение от част 1

Слухове, нападки, съд

1

Шепърд отговаря на въпросите на Гърбър

Започва медиен хаос. Трите големи вестника в Кливланд се радват на невиждани продажби, след като подклаждат пламъците на съмнението със слухове и нападки, примесени с погрешна информация и грешно интерпретирани факти, подкрепяни от Самюел Гърбър, съдебен лекар и главен следовател, който винаги е ненавиждал остеопатите и семейство Шепърд. Семейната болница се радвала на голям успех в годините по време и след войната, а по думите на колега на братята, Гърбър се бил заканил „да спипа братя Шепърд“. Изглежда това бил неговия шанс. След небрежно изследване на местопрестъплението, той заключава, че Сам Шепърд е виновен, но не разполага с неоспорими доказателства за това.

Междувременно, през следващите няколко седмици вестниците пишат измислици, слухове и спекулации, примесени с ненавист към високата класа. Всичко това е насочено към семейството от богати лекари с уж нисък морал, които според слуховете се отдавали на редовни оргии, имали извънбрачни деца, а д-р Сам бил стерилен. Нищо от това не е потвърдено, нито подкрепяно от някакви доказателства.


На 21 юли, един вестник излиза със заглавие „Защо няма публичен процес? Направете го сега, д-р Гърбър.“ И още на следващата вечер, той свиква публичен процес в местния гимнастически салон, където е поканена и пресата.

Всичко продължава три дни, но не са намерени нови доказателства. Шепърд, който се появява с шина на врата и слънчеви очила, за да прикрие синините, повтаря същата история, която е казал на полицията, с изключение на една лъжа, която му струва скъпо: той твърди, че никога не е имал афера със Сюзън Хейс, бивш патолог от болницата.

Всъщност, двамата били виждани заедно през март в Лос Анжелис, където тя живеела. Имали връзка от три години, за която Шепърд по-късно твърди, че е прекратил при последното си пътуване на запад.

2

Сюзън Хейс напуска съда след делото срещу Сам Шепърд

Сам е арестуван на 17 август и обвинен в убийство. Хейс, която е разпитана в Лос Анжелис няколко дни по-рано, признава за аферата и макар повечето улики по делото да остават косвени, следователите са убедени, че са открили мотива за убийството на Мерилин.

Въпросите

Официалните показания на Шепърд от 10 юли са пълни с пропуски. Наличните доказателства не запълват нито  една от тях, а вместо това отварят още повече въпроси.

 • Ако нападателят е влязъл в дома на Шепърд, за да го обере, защо не е взел пушките и празните чекове от кабинета на д-р Сам? Часовникът на Мерилин също е открит на пода – защо го е оставил? Защо е извадил портфейла на доктора от джоба му и го е оставил на пода? А лекарствата от медицинската чанта?
 • Какви са малките червени фибри, открити под ноктите на Мерилин? Не са от дрехите на съпруга й от онази нощ и най-вероятно са дошли от дрехите на нападателя, след като очевидно тя се е опитала да се защити.
 • Защо кучето на Шепърд не се е разлаяло по време на нападението? Да не би да е познавало убиеца?
 • Къде е тениската на Шепърд? След като убиецът вероятно е бил покрит с кръв, може ли да я е взел, за да се отърве от уликите? Защо разкъсаната бяла тениска с кафеникави петна, открита в гората близо до къщата, не е предадена като доказателство?
 • Защо нападателят е пребил Мерилин толкова жестоко, а на два пъти е ударил Шепърд само по веднъж?
 • Какво е странното кърваво петно в стаята на убийството? Не е нито от удар, нито размазана кръв. Това кръгло петно кръв – най-голямото в стаята, е открито близо до вратата на гардероба. Макар опитите за изследването му да са неуспешни, става ясно, че кръвта е различна от тази на Мерилин и Шепърд. На кого е тогава?
 • Ако двата счупени зъба на Мерилин показват, че е ухапала нападателя си, ако счупеният й нос и изваден нокът показват брутална борба с убиеца й, ако д-р Сам е убиецът и тя се е борила с него толкова отчаяно, колкото личи от нараняванията й, как така по неговото тяло няма нито една открита рана?
 • Ако нападателят е искал да изнасили Мерилин, защо е издърпал краката й под долната рамка на леглото, правейки това невъзможно? Също като при обира, Шепърд ли е нагласил нещата да изглеждат така?
 • Вярно ли е – както свидетелства Спенсър Хук, но Сам и Ричард отричат – че първите думи на Ричард към брат му са били „Сам, ти ли го направи?“
 • Защо не са открити следи от борба на живот и смърт на плажа, където според д-р Сам е бил нападнат от убиеца на Мерилин?
 • Защо Шепърд се обажда първо на Спенсър Хук? И защо му е казал „Мисля, че убиха Мерилин“, след като никога не е твърдял, че става въпрос за повече от един убиец.
 • Колко сериозни са били нараняванията на Шепърд? Счупен ли е бил врата му, както е смятал Ричард, или по направените рентгеновите снимки не може да се каже със сигурност, както твърди обвинението, и нараняванията му не са били животозастрашаващи?
 • По часовника на Шепърд е открита кръв, която по неговите думи е попаднала там когато е проверил пулса на жена си. Но часовникът е открит в зелената торба в гората. Убиецът трябва да го е взел след второто им сбиване. Защо не го е взел първия път?
 • Д-р Лестър Ховерстен, който отседнал у Шепърд в седмицата, когато е убита Мерилин, напуска къщата сутринта на 3 юли, за да играе голф с д-р Робърт Стивънсън – той пък бил сгоден за Сюзън Хейс, любовницата на Сам. Лестър и Мерилин почти не си говорили, след като се опитал да я съблазни няколко години по-рано. Отсъствието му просто съвпадение ли е или перфектното алиби?
 • Миячът на прозорци Дик Еберлинг, който приличал изненадващо много на д-р Сам, работил за семейство Шепърд и харесвал Мерилин. Той бил левичар – също като убиеца, съдейки по анализа на пръските кръв, направен от д-р Пол Кърк – и имал белег на лявата си китка. Когато полицията го разпитала, той обяснил, че кръвта му била в къщата на Шепърд, защото предната седмица се бил порязал докато отварял прозорец в дома им – нещо, което нито един детектив не проверява. Още повече, Дик имал доста проблеми и в следващите години го осъждат за кражба, след като задига стотици вещи от работодателите си, включително венчалната халка на Мерилин. Накрая е осъден да прекара остатъка от живота си в затвора за убийството на Етел Мей Дъркин, възрастна жена, която измамил и чийто врат счупил с удар в гръб, нанасяйки й подобни поражения, като при д-р Сам. Не е ли възможно Еберлинг да е нахлул в дома на Шепърд в онази нощ с идеята да изнасили Мерилин, но д-р Сам го е прекъснал? Но защо би убил Мерилин?
 • Д-р Сам имал връзка със Сюзън Хейс от болницата от три години, а съпругата му научила за това през март, няколко месеца преди убийството. Възможно ли е да прекъсне дългата си афера толкова внезапно и да отвори нова глава в брака си с Мерилин толкова бързо? Или поведението му е било просто начин да контролира ситуацията? Възможно ли е да е искал от Мерилин да се разделят и да я е убил в изблик на ярост, след като тя е отказала?
 • От друга страна, какво би могло да предизвика толкова жестока борба между семейство Шепърд, след като тя е знаела за аферата му от месеци? Колко вероятно е след приятна вечер с приятели, след като жена му е заспала на горния етаж, той да се е събудил с намерението да я убие, или някаква друга кавга да е избухнала между тях посред нощ?

Тези въпроси са само една малка част от мистерията около случая.

Делото и последиците

Шепърд е намерен за виновен за непредумишлено убийство на 21 декември 1945г след един от най-дългите съдебни процеси в американската история. Осъден е на доживотен затвор. На 16 юли 1964г, след  десет години в затвора, той е освободен, след като е установено, че не е получил справедлив процес поради медийния фарс преди и по време на процеса, както и заради множеството нарушения на съдебните заседатели.

Morkadis

3

На 6 юни 1966г, Върховният съд на САЩ изслушва аргументите на щата Охайо и адвоката на Шепърд, изгряваща звезда на име Ф. Лий Бейли, който настоява за отмяна на присъдата, защото конституционните му права са били нарушени. И съдът решава точно това, цитирайки „панаирната атмосфера“ около процеса и хаоса в съдебната зала.

След повторен процес през октомври същата година, д-р Сам Шепърд е обявен за невинен. Като свободен човек, той подновява медицинската си практика, но неволно убива две жени на операционната маса. Отчужден от сина и двамата си братя, почти мизерстващ, разведен с Ариан Тебенджоханс, жената за която се жени след освобождаването си, той умира през 1970г от алкохолно отравяне. По времето на смъртта си, той е женен за дъщерята на професионален кеч промоутър и самият той работи като кечист под сценичното име „Убиецът Шепърд“.

4

През 2000г, след гражданско дело, заведено срещу щата Охайо от сина му, Сам Рийз, за нанесени щети от несправедливата присъда през 1954, съдът отсъжда в полза на щата, на практика съгласявайки се с присъдата „виновен“. Адвокатът на Рийз обаче смята, че убиецът е миячът на прозорци Дик Еберлинг. ДНК от местопрестъплението подсказва, че в къщата е имало друг човек, чиито генетичен профил е близък до този на Еберлинг. През 1989г, в интервю от затвора в окръг Каяхога, самият Еберлинг казва, че е бил сигурен, че ще го осъдят за убийството на Мерилин Шепърд. Той умира в затвора на 25 юли 1998г на 69 години.

5

Ричард Еберлинг

Изглежда случаят с убийството на Мерилин Шепърд никога няма да бъде разрешен.

инфо: iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
 1. Ху Я от Бейжинг 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.