Д-р Сам Шепърд – случаят, взривил медиите преди 60 години (част 1)

1

Повече от 40 години преди О Джей Симпсън, един друг скандален случай разтърсва Америка – този с д-р Сам Шепърд.

Жертвата в центъра на събитията е Мерилин Шепърд, съпругата на доктора, а престъплението е толкова ужасяващо и шокиращо, че яхва въображението на народа и се превръща в международна медийна сензация.

Процесът е толкова нажежен, че едва не разкъсва малката общност на Бей Вилидж, Охайо, където е извършено убийството. Присъдата пък е толкова спорна, че обжалванията стигат до Върховния съд на САЩ.

Последствията от събитията променят начина, по който се отразяват бъдещите съдебни процеси от медиите, а самият случай вдъхновява сериал, филм, няколко документални филма и безброй книги. И въпреки присъди от три различни съдебни процеса в рамките на почти 50 години, случаят остава неразрешен.


Убийството

Как Мерилин е убита, няма съмнение. В ранните сутрешни часове на 4 юли 1954г, съпругата на д-р Шепърд, бременна в четвъртия месец с второто им дете, е пребита до смърт в спалнята им. Ударена е 35 пъти, от които 27 по главата, с тъп предмет, докато синът на семейство Шепърд, Чип, е спял в съседната стая.

Нараняванията й са невероятно жестоки: счупен нос, разбит череп, отпечатъци със сърповидна форма по челото и скалпа й, почти откъснат нокът на лявата й ръка, два счупени зъба (когато е ухапала нападателя си). Имало е доказателства за сексуално насилие: горнището на пижамата й е вдигнато до врата, а долнището е наполовина свалено. Стаята е била цялата в кръв, от чаршафите до тавана. Цялата стена опръскана с кръв, с изключение на мястото, където е стоял убиеца.

2

Що се отнася до мотива, на долния етаж откриват улики сочещи към обир: чекмеджетата са извадени, а медицинската чанта на доктора е преровена. Часовника, пръстена и ключовете му, заедно с още няколко вещи, са натъпкани в зелена торба, открита близо до къщата. Въпреки това има нещо лично в обира, повече приличащ на вандализъм, отколкото на обикновена кражба: няколко от спортните трофеи на двойката например са счупени на две, сякаш от злоба.

3

В същото време, домът е подреден твърде добре, сякаш обирът е нагласен. Най-странното е, че само вещите от зелената торба са взети от дома. Часовникът на Мерилин е оставен, както и портфейла на съпруга, в който е имало чек за $1000 и пари в брой.

В 5:45ч сутринта, Шепърд се обажда на съседа си, кмета Спен Хук и панически му казва:

Боже, Спен, ела бързо, мисля, че убиха Мерилин!

Спен Хук и съпругата му, Естер, чиято къща е само две врати по-надолу по улицата, избират да шофират до там. Откриват доктора в кабинета, седнал на стола си, гол до кръста и подгизнал, хванал се за врата, а джобовете на панталона му пълни с пясък. Самият доктор бил хипотермичен и дезориентиран, имал наранявания по лицето и врата, счупен зъб, а от устните и устата му се стичала кръв. „Някой трябва да помогне на Мерилин“ – им казал той. Когато Естер се връща от спалнята, разтърсена от видяното там, казва на съпруга си да се обади на полицията.

4
Morkadis

Семейство Хук

До 6:02ч, полицай Фред Дренкан вече е пристигнал и взел първите показания от Шепърд. След това, както и по-късно пред детективите от Кливланд, докторът разказва история, пълна с пропуски, твърде странна, за да е истина и с много несъответствия. Иронично обаче, логиката й е това, което я прави изключително правдоподобна.

3 юли

Нищо в часовете преди убийството не е подсказвало какво ще се случи. Семейство Шепърд прекарва предишната вечер със своите съседи Дон и Нанси Ахърн и техните две деца. Започват с коктейли в къщата на Ахърн, а за вечеря отиват в дома на Шепърд. Дори се наслаждават на фойерверките над езерото преди 4 юли и на малко забавления, след д-р Сам завежда трите деца в мазето, за да удрят боксовия чувал, който бил окачил там.

Денят бил забележително хубав и празника на 4 юни се очертавал същия, а Шепърд щели да посрещат гости в дома си. Изглеждало сякаш животът нямало как да бъде по-хубав. Шепърд и неговите братя Стивън и Ричард преуспявали като доктори остеопати в болницата, която баща им основал; те били високоуважавани членове на обществото и онази нощ бележела още един ден в хубавия им живот.

5

Семейство Ахърн остават до късно, тръгват си чак след полунощ. Спомнят си как Шепърд изглеждали в приповдигнато настроение и дори се прегръщали към края на вечерта. Заедно още от гимназията, те наскоро обявили, че Мерилин е бременна и след проблемен период в брака им, изглеждало сякаш се наслаждават заедно на новата глава от живота им.

Но денят бил и много дълъг. Шепърд вече бил цял ден в болницата и изгубил дете на операционна, което било блъснато от камион по-рано същата сутрин. Вечерта пък е извикан да оперира счупения крак на друго момче.

В показанията си на 4 юли и няколко дни по-късно, той твърди, че по някое време след вечеря, когато Ахърн и Мерилин гледали филм във всекидневната, той заспал на леглото до стълбите – нещо, което често правел. Събудил се през нощта от писъците на жена си, която го викала. Тичайки към спалнята, той забелязал някакъв силует и влизайки в стаята бил ударен в гръб и изпаднал в безсъзнание.

След неизвестно колко време, докторът се съвзел и видял портфейла си на пода близо до лицето му, от който се подавал баджа му от болницата. Взел го и се изправил, след което открил обезобразеното тяло на Мерилин. От показанията му не става ясно дали е проверил пулса й или веднага е отишъл в стаята на сина им. По думите му, чул някой на долния етаж и отишъл да провери.

Човекът избягал през вратата към задния двор и по няколко стъпала към плажа, а Шепърд го подгонил. След като го настигнал на плажа и след кратка борба, той отново бил повален в безсъзнание. Съвзел се близо до водата, гол до кръста.

6

Стълбите, водещи към брега на езерото

Върнал се вкъщи, където измръзнал и объркан от нараняванията си, проверил пулса на жена си и разбрал, че е мъртва. Известно време се чудил какво да прави, след което решил да се обади на Хук. Това е неговият разказ.

След като в къщата пристига кметът със съпругата си, а малко след това и полицай Дренкан с двама пожарникари, идват братята на Шепърд, които установяват, че доктора е ранен сериозно – Ричард смятал, че врата му е счупен – затова го транспортират с линейка до близката болница. Това е последният път, когато д-р Сам Шепърд вижда дома си като свободен човек.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

10 МАФИОТСКИ ШЕФОВЕ, ЗА КОИТО ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАХА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.