Една пета от хората могат да чуят проблясъци от светлина

боке

Учените откриха форма на синестезия (смесване на сетивната информация), която може би засяга една пета от хората на планетата.

Впечатляващото откритие показва, че много от нас могат да чуят слаби звуци, когато виждат проблясъци или бързи движения, въпреки, че обикновено не осъзнаваме това.

Типичната синестезия, която се среща само при 2 до 4% от населението, свързва сетивата по такъв начин, че човек може, например, да “види” цифрата 8 в син свят или да усети дадено място или име като вкус на, да речем, ябълка.

“Много от нас имат усещания, които дори не осъзнаваме,” пояснява водещият учен на изследването, Елиът Фрийман от Градския Университет в Лондон.

По време на изследването на участниците са били показвани двойки визуални и звукови модели. След това те са били питани за това, кои двойки съдържат същите поредици.

Около 22% от участници са потвърдили, че чуват звуци, когато виждат проблясъци.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.