Ето защо болестта на Алцхаймер засяга по-често жени

В мозъка на жените се натрупват по-бързо „протеинови отпадъци“. В резултат на това развитието на болестта на Алцхаймер се ускорява, съобщиха учени от Харвард в сп. JAMA Neurology.

Оказва се, че протеините „тау“ са своеобразна хранителна среда за болестта на Алцхаймер и на Паркинсон, допълва БТА. Парченца „протеинови отпадъци“ постепенно унищожават неврони в различни мозъчни зони и това води до загуба на паметта и старческо слабоумие.

Специалистите подбрали 300 доброволци и изследвали количеството „протеинови отпадъци“ в мозъците им. Не били наблюдавани различия между здравите мъже и жени, но у засегнатите от болестта на Алцхаймер нещата били различни. У засегнатите от нея представителки на нежния пол били открити с 6-10 на сто повече парченца „протеинови отпадъци“, отколкото у мъжете, а в най-тежките случаи – със 70 на сто повече „протеинови отпадъци“.

Учените засега не знаят каква е причината за натрупването на протеини „тау“ в мозъчните клетки, но ще се опитат да изучат по-добре въпросния механизъм и да създадат ефикасни препарати срещу болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Бурнеши – жените, които живеят като мъже (галерия)

Някои жени имат свръхчовешки способности за виждане

Мозъкът на жената е метаболитно по-млад от този на мъжа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.