Ето как да правите разлика между сърдечна и паник атака

паник атака

Инфарктът и паник атаката се отличават със сходни симптоми. Освен това си приличат по своята интензивност. Пациентите се оплакват от силна болка в гръдния кош, пробождания в гърдите, гадене, изпотяване и неравномерно дишане.

Когато човек получава инфаркт, е напълно вероятно да изпита паника. Ето защо двете състояния често се бъркат.

Въпреки това можете да се научите да ги разграничавате, пише BrightSide.

Как да различите сърдечния удар?

Хората, преживели инфаркт, твърдят, че болката е остра, като свиване в гръдната област. По правило тя се проявява в центъра на гръдния кош, но е напълно възможно и да се движи надолу по лявата ръка и гърба.

В областта на челюстта, по-точно в долната ѝ част и зъбите, към шията и част от раменете има болка, която кара човек да се присвие.

Интензивността варира от човек до човек, а болката трае около 5 минути. Колко и да е силна, тя не пречи на дишането.

Болезненото чувство обикновено е ограничено в лявата страна. Това състояние често е придружено от студена, лепкава пот , чувство на гадене и дори повръщане.

Важно – обадете се на бърза помощ, преди да са минали 5 минути. Не чакайте!

Дишането се учестява по време на сърдечна атака. В случай че инфарктът е причина човекът да изпадне в паническа атака, настъпват и сериозни проблеми с дишането.

Паниката атакува! Как да я разпознаете?

Паник атаката може да ви застигне навсякъде, дори и по време на най-обикновена ситуация. Например в кино, на концерт и т.н. Обикновено е необходимо да мине известно време (десетина минути), преди да разберете, че тя е настъпила.

Тя също се отличава с болка в гърдите. Разликата е, че се усеща като вълнение – т.е идва на вълни. Тази болка се издига нагоре към гърлото и след това пада.

В рамките на паник атака също се усеща страх. Той обаче е алогичен. Пациентите често си мислят, че са луди. Че всеки момент ще се задушат.

Изтръпването съпровожда и паник атаката. То обаче не е само от едната страна, както при инфаркта. Усеща се и в двете ръце, като може да обхване и краката. Човек се чувства „като вцепенен“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.