Женският остров Кихну – последният истински матриархат в Европа

Снимка: pochivkablitz.bg

През 2003 година културата на Кихну беше включена в списъка с нематериалното наследство на ЮНЕСКО

Скрит в балтийското крайбрежие на Естония се намира малък остров, който е дом на едно от последните останали в света матриархални общества. Жените ръководят тази общност от 600 души и го правят от векове.

Мъжете от остров Кихну, които са предимно рибари, излизат в морето за месеци и оставят на сушата жените и децата си. Жените управляват острова в тяхно отсъствие и пазят неговите традиции и култура.

Снимка: pochivkablitz.bg

На Кихну народните традиции са част от ежедневието и са сред най-важните неща за общността. Жените играят ключова роля в опазването на тази културата. Децата се учат да свирят на традиционни инструменти в училище, както и на диалекта на Кихну, съобщава „Ал Джазира“.

Жените от всички прослойки в обществото с гордост носят националните носии. Хората често се събират в центъра на общността – музея на острова, за да танцуват и пеят традиционни песни.

Снимка: pochivkablitz.bg

През 2003 година културата на Кихну беше включена в списъка с нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

На остров Кихну има разположени четири селища. Това са Lemsi, Linaküla, Rootsiküla и Sääre. Първото селище се намира в източната част на острова и има пристанище, което е основната връзка на Кихну със сушата.

Снимка: pochivkablitz.bg

В Linaküla, което се намира в западната част на острова, има болница, училище, църква, музей на местната история, както и нов културен център на общността, в който се намира библиотеката и седалището на местното управление.

Снимка: pochivkablitz.bg

Най голямата атракция на острова са сватбите. Те се празнуват по три дни и колкото по-голяма и пищна е една сватба, толкова по-успешен ще е сключеният брак. Традиционно сватбените подаръци се отварят пред събралата се публика в деня на самото тържество.

Снимка: pochivkablitz.bg

Morkadis

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Жените на 19 век, които пречупват стереотипите на времето си

Кръстници: 25 редки снимки на жени от гангстерския свят

Бурнеши – жените, които живеят като мъже (галерия)

Коя е сводницата на Кенеди, Кадафи, Ротшилд и дьо Гол, шпионирала за ЦРУ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.