Животът на Махатма Ганди – една разтърсваща история

Истинското име на Махатма Ганди, който е познат и като Бащата на нацията, е Мохандас Карамчанд Ганди.

Той е роден на 02.10 1869 година в разположения на брега на Арабско море индийски град Порбандар, който тогава бил част от Британската империя.

Махатма Ганди израства в заможно (баща му е бил главен министър на града) и силно религиозно семейство, почитащо бог Вишну.

Медитациите и постенето били част от ежедневието за малкия Ганди, който бил принуден едва на 13-годишна възраст да се ожени за Кастурба- Маканджи.

Според някои източници именно поради тази принуда той за известно време започнал в знак на протест да яде месо и дори да пуши, но това не довело до някакви промени по отношение на брака му и той бързо се върнал към навиците на своите родители.

От Кастурба-Маканджи има 3-ма синове и остава с нея до края на живота си, макар и през 1906 година с цел въздържание да се отказва от сексуални връзки с нея.

През 1888 година Ганди заминава в Лондон, където насърчаван от семейството си завършва право, макар да е мечтал да стане лекар.

Продължава да е стриктен вегетарианец и дори става член на Лондонското Вегетарианско Общество. Завръщайки се в родината си, той не намира професионално удовлетворение, а и баща му и майка му вече са покойници.

През 1893 година взема решение да замине в Южна Африка и там да работи като адвокат.

Само след първите няколко дни, прекарани там, той се сблъсква с многобройни случаи на краен расизъм, както и на тотална религиозна непоносимост, за които се заклева, че е длъжен да се бори да бъдат изкоренени.

И от този момент до края на живота си той полага всички сили за постигане на целите си.

Първият протест срещу поредното ограничаване на правата на индийците, на който той застава начело, е през 1906 година.

Голяма популярност набира около 20-те години на миналия век, когато като член на местното Индийско движение призовава своите съграждани за пълен бойкот на британските управляващи.

Индийските деца да престанат да посещават училищата, да не се закупуват британски стоки и т.н. Това, както и последвалите му упорити дейности в името на пацифизма, довежда и до освобождаването на Индия през 1947 година от британците.

Morkadis

В заключение на този кратък биографичен материал за живота на Махатма Ганди, който е служил за пример на самия Нелсън Мандела и на Мартин Лутър Кинг, ще използваме 2 негови цитата.

Сред мислите на Махатма Ганди:

Добротата, саможертвата и щедростта не са изключителна собственост на нито една раса или религия.

Не бива да губиш вяра в човечеството. Човечеството е океан – ако няколко капки в океана са мръсни, океанът не става мръсен от това.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Исторически факти, които ще ви накарат да се изчервите

Как изглеждаха лидерите преди да станат велики (СНИМКИ)

Седемте смъртни гряха според Ганди

Лев Толстой – нещастен посвоему

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.