Живот на кредит: Свършиха природните ресурси за тази година

Човечеството вече живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година два месеца по-рано, отколкото преди 20 години. Това сочат изчисленията на неправителствената организация „Глобъл футпринт нетуърк“ (Global Footprint Network – Мрежа глобален отпечатък), предаде АФП.

Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията. „Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия й регенеративен капацитет“, предупреждава тя.

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия – за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2,7 планети, а ако възприемат потреблението на американците – ще са необходими 5 планети.

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове. „Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 процента, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври“, изчислява „Глобъл футпринт нетуърк“.

Всеки може да изчисли екологичния си отпечатък на www.footprintcalculator.org, посочва АФП.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Учени: Шестото масово измиране на животински видове вече е започнало

Хората предизвикват шестото масово измиране на видовете на Земята

Земята е затвор, хората не са оттук

Всичко това се случва само за един ден на Земята

Слънчевото геоинженерство – спасение или гибел за Земята?

Насекомите измират масово, което заплашва екосистемите на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.