Забранените градове в Русия

2

Наследени от времето на Съветския съюз, част от тези градове съществуват и до днес. Повечето от тях, обаче, вече могат да бъдат посетени. С вдигането на забраната и разкриването на тайната за тях, интересът към „забранените“ градове нараства.

Забранени или още „затворени“ градове в Русия са тези места, в които се намират важни обекти на атомната, металургичната, химическата и военната промишленост. Смятат се за съветски феномен, появил се в края на 40-те години на миналия век, който има за цел да служи на интересите на големите промишлени групи, армията или големите изследователски институции. Тези градове обикновено са в области, където производството и добива на минерали и природен газ е в особено големи количества. През годините на Съветския съюз тези градове не са били обозначавани на географските карти. Имали са само и единствено пощенски кодове и тайната за тяхното съществуване е била пазена в продължение на много години.

3

В Русия има 42 забранени градове и са били наричани “ЗАТО” – Затворени административно-териториални единици. След разпадането на СССР, тайната за тези градове стана публично достояние. Местата са били заобиколени от бодлива тел, защитени с въоръжени охранители и влизането в тях е било строго забранено. Обичайно, тези градове са в отдалечени райони на страната, до които дори няма официален достъп. За да влезе или излезе някой от ЗАТО, му е било нужно специално разрешение от властите.

Един от тези градове е Озерск. В близост до този “затворен” град се намира център за обработка на ядрени отпадъци “Маяк”. Този град се намира на около 1000 мили от Москва. По времето на СССР „Маяк“ е бил един от основните производители на плутоний за ядрен арсенал. През 1957 година избухва контейнер с 80 тона радиоактивни отпадъци.

4

Хиляди от жителите са били евакуирани от цялата зона, но и много от тях загиват тогава. След този взрив “Маяк” повече не произвежда плутоний, но днес всичко, което се е случило в Озерск и около града, се пази строго като класифицирана военна информация. Гражданското и военното производство продължават да бъдат тясно свързани с това.

Както вече споменахме, “забранените” градове в бившия СССР са били над 40. Оставяме ви със снимки на някой от тях.

инфо: pateshestvenik.com

Вижте още:

Проф. Лъчезар Филипов: САЩ и Русия се споразумяха с извънземните

Места в Русия, свързани с мистична сила

Град 40: Смъртоносната ядрена тайна на Русия

Вижте клиниката в Русия, която замразява хора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.